Smakosze.pl
surówka z pora

canva/papkin

Najlepsza, niezawodna surówka z pora i marchewki

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką pora i marchewkę? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić najlepszą, niezawodną surówkę z pora i marchewki. Jej lekko ostry smak sprawia, że doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych.

Por nie jest może zbyt popularny w naszej kuchni, ale można z niego przygotować naprawdę wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest surówka. Por nadaje jej lekko pikantnego smaku, który warto przełamać dodatkiem słodkiej marchewki i kwaskowego jabłka. Zobaczysz, że ta harmonia smaków cię urzeknie.

kotlety z kurczaka

Doskonałe dla dużych i małych delikatne kotlety z kurczaka

CZYTAJ DALEJ

Najlepsza, niezawodna surówka z pora i marchewki

Składniki:

  • 1 średniej wielkości por

  • 1 jabłko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 marchewka

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z pora

Por oczyść z wierzchnich liści. Odkrój korzeń i ciemnozielone liście. Pozostałą część przekrój wzdłuż na połowę i dokładnie wymyj ją pod bieżącą, zimną wodą. Por osącz, pokrój w półkrążki.

Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych lub średnich oczkach. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.

Jabłko i marchewkę dodaj do pora. Wsyp też natkę pietruszki. Dodaj majonez wymieszany ze śmietaną. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Surówka zyska na smaku, gdy po przyrządzeniu wstawisz ją na ok. godzinę do lodówki.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne surówki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na surówkę z selera, a także na orientalną surówkę z kapusty.

krojenie pora

krojenie pora

Źródło zdjęcia: canva/KatarzynaBialasiewicz

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kurkanielotka

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >