Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodkie kotleciki z kaszy manny. Znaleźliśmy prosty przepis na zapomniany deser

Słodkie kotleciki z kaszy manny. Znaleźliśmy prosty przepis na zapomniany deser

Słodkie kotleciki z kaszy manny
canva/YelenaYemchuk

Słodkie kotleciki z kaszy manny będą fantastycznym pomysłem na tani i pożywny deser. Dawny przepis, do którego dotarliśmy, jest dziecinnie prosty. Przygotowany z obłędnym musem dyniowo-jabłkowym specjał świetnie zastąpi mniej zdrowe przysmaki, a spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?

Kasza manna, nazywana również grysikiem, jest produktem, który w kuchni nie zyskał ogromnej popularności. Ziarno warto jednak włączyć do diety, gdyż jest lekkostrawne i pełne cennych składników odżywczych. Wśród nich wymienić można m.in. żelazo, potas witaminy z grupy B czy kwas foliowy.

Proponujemy wam przygotowanie słodkich kotlecików z kaszki w formie niewielkich kuleczek. Podamy je ze słodkim i aromatycznym musem dyniowo-jabłkowym i bitą śmietaną. Kompozycja spodoba się nie tylko dzieciom.

Przepis na słodkie kotleciki z kaszy manny

Składniki:

  • 750 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 170 g kaszy manny

  • 1 jajo

  • pół łyżki cukru

  • szczypta soli

  • około 50 g bułki tartej

  • masło klarowane do smażenia

Składniki na mus dyniowy z jabłkiem:

  • 200 g purée z pieczonej dyni

  • 4 kwaśne jabłka

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • solidna szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na bitą śmietanę:

  • 250 ml schłodzonej śmietany 30%

  • 1 łyżka cukru pudru

Jak zrobić kotleciki z kaszy manny? Przepis ze starej książki jest niezawodny

W garnku umieszczamy mleko i wodę. Doprowadzamy je do wrzenia i wsypujemy kaszę mannę. Ziarno gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.

Jajko ucieramy z cukrem i łączymy z letnią kaszą. Do masy dodajemy nieco soli, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kuleczki. Obtaczamy je w bułce tartej i zrumieniamy na dobrze rozgrzanym maśle.

Słodkie kotleciki z kaszy manny odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z musem dyniowo-jabłkowym z poniższego przepisu oraz bitą śmietaną. Nabiał po prostu obijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Smacznego.

Jak zrobić mus dyniowo-jabłkowy?

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dusimy je na niewielkim ogniu około 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Na koniec do garnka wkładamy purée z pieczonej dyni. Mieszamy do połączenia składników. Możemy też przenieść do wysokiego pojemnika i zblendować.

Wskazówki:

  • Purée dyniowe warto przygotować w większej ilości i zamknąć w słoiku lub zamrozić. O tym, jak to zrobić pisaliśmy w tym artykule.

  • Powyższą recepturę na mus też można wykorzystać do zrobienia zapasu rarytasu. Pysznie smakuje z naleśnikami np. budyniowymi. Będzie też świetny jako dodatek do szybkiej szarlotki.

Słodkie kotleciki z kaszy manny są znakomite
canva/geekstorm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: