Słodkie kotleciki z kaszy manny. Znaleźliśmy prosty przepis na zapomniany deser
Słodkie kotleciki z kaszy manny będą fantastycznym pomysłem na tani i pożywny deser. Dawny przepis, do którego dotarliśmy, jest dziecinnie prosty. Przygotowany z obłędnym musem dyniowo-jabłkowym specjał świetnie zastąpi mniej zdrowe przysmaki, a spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?
Kasza manna, nazywana również grysikiem, jest produktem, który w kuchni nie zyskał ogromnej popularności. Ziarno warto jednak włączyć do diety, gdyż jest lekkostrawne i pełne cennych składników odżywczych. Wśród nich wymienić można m.in. żelazo, potas witaminy z grupy B czy kwas foliowy.
Proponujemy wam przygotowanie słodkich kotlecików z kaszki w formie niewielkich kuleczek. Podamy je ze słodkim i aromatycznym musem dyniowo-jabłkowym i bitą śmietaną. Kompozycja spodoba się nie tylko dzieciom.
Przepis na słodkie kotleciki z kaszy manny
Składniki:
750 ml mleka
250 ml wody
170 g kaszy manny
1 jajo
pół łyżki cukru
szczypta soli
około 50 g bułki tartej
masło klarowane do smażenia
Składniki na mus dyniowy z jabłkiem:
200 g purée z pieczonej dyni
4 kwaśne jabłka
1/3 łyżeczki cynamonu
solidna szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na bitą śmietanę:
250 ml schłodzonej śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
Jak zrobić kotleciki z kaszy manny? Przepis ze starej książki jest niezawodny
W garnku umieszczamy mleko i wodę. Doprowadzamy je do wrzenia i wsypujemy kaszę mannę. Ziarno gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.
Jajko ucieramy z cukrem i łączymy z letnią kaszą. Do masy dodajemy nieco soli, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kuleczki. Obtaczamy je w bułce tartej i zrumieniamy na dobrze rozgrzanym maśle.
Słodkie kotleciki z kaszy manny odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z musem dyniowo-jabłkowym z poniższego przepisu oraz bitą śmietaną. Nabiał po prostu obijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Smacznego.
Jak zrobić mus dyniowo-jabłkowy?
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dusimy je na niewielkim ogniu około 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.
Na koniec do garnka wkładamy purée z pieczonej dyni. Mieszamy do połączenia składników. Możemy też przenieść do wysokiego pojemnika i zblendować.
Wskazówki:
Purée dyniowe warto przygotować w większej ilości i zamknąć w słoiku lub zamrozić. O tym, jak to zrobić pisaliśmy w tym artykule.
Powyższą recepturę na mus też można wykorzystać do zrobienia zapasu rarytasu. Pysznie smakuje z naleśnikami np. budyniowymi. Będzie też świetny jako dodatek do szybkiej szarlotki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce
Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama