Smakosze.pl
Surówka

canva/I_rinka, Getty Images

Chrupiąca surówka bułgarska do obiadu

19 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Chrupiąca surówka bułgarska złożona jest ze słodkiej czerwonej papryki oraz białej kapusty. Jest ogromną dawką witamin i pasuje do praktycznie każdego obiadu. Ciężko o smaczniejszy dodatek do kotleta czy pieczeni.

Praktycznie każda surówka jest banalnie prosta do przygotowania i w tym przypadku również nie uświadczy się żadnych skomplikowanych operacji. Przy okazji jej smak jest obłędny, więc warto ją podać do stołu.

W kapuście, jak i słodkiej papryce, jest mnóstwo wartości odżywczych, jak minerały, witaminy czy błonnik, dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Kotlety z kapusty

Pyszne kotlety z kapusty włoskiej wg. przepisu siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Przepis na surówkę bułgarską

Składniki:

  • 1 biała kapusta

  • 3 czerwone papryki

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • sól

  • cukier

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka octu winnego

  • pieprz

Zacznij od umycia kapusty i oderwania z niej wierzchnich liści. Poszatkuj ją, zasyp sola i odstaw na 15 minut. Papryki i marchewki również dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

Obierz marchewki ze skórki i potnij je w cienkie paski. Papryki oczyść z nasion i również pokrój w cienkie paseczki. Z kapusty odlej wodę i dodaj ją do warzyw.

Cebulę posiekaj w piórka. W miseczce wymieszaj musztardę, ocet, sól, pieprz oliwę oraz szczyptę cukru. Zalej sosem warzywa, wymieszaj i wstaw do lodówki. Smacznego.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >