Chrupiąca surówka bułgarska do obiadu
Chrupiąca surówka bułgarska złożona jest ze słodkiej czerwonej papryki oraz białej kapusty. Jest ogromną dawką witamin i pasuje do praktycznie każdego obiadu. Ciężko o smaczniejszy dodatek do kotleta czy pieczeni.
Praktycznie każda surówka jest banalnie prosta do przygotowania i w tym przypadku również nie uświadczy się żadnych skomplikowanych operacji. Przy okazji jej smak jest obłędny, więc warto ją podać do stołu.
W kapuście, jak i słodkiej papryce, jest mnóstwo wartości odżywczych, jak minerały, witaminy czy błonnik, dlatego warto jeść je jak najczęściej.
Przepis na surówkę bułgarską
Składniki:
1 biała kapusta
3 czerwone papryki
3 marchewki
1 cebula
sól
cukier
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego
pieprz
Zacznij od umycia kapusty i oderwania z niej wierzchnich liści. Poszatkuj ją, zasyp sola i odstaw na 15 minut. Papryki i marchewki również dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Obierz marchewki ze skórki i potnij je w cienkie paski. Papryki oczyść z nasion i również pokrój w cienkie paseczki. Z kapusty odlej wodę i dodaj ją do warzyw.
Cebulę posiekaj w piórka. W miseczce wymieszaj musztardę, ocet, sól, pieprz oliwę oraz szczyptę cukru. Zalej sosem warzywa, wymieszaj i wstaw do lodówki. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/AndreySt, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl