Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto Adam i Ewa robię co kilka dni. To prawdziwy hit w moim domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.07.2024 15:49

Ciasto Adam i Ewa robię co kilka dni. To prawdziwy hit w moim domu

ciasto Adam i Ewa
Fot: YouTube/BombowaKuchnia

Ciasto Adam i Ewa zachwyca smakiem mandarynek i soku pomarańczowego. Nie brakuje w nim puszystego kremu, który sprawia, że nie możemy oprzeć się temu wypiekowi. Dlatego warto ten przepis wykorzystać w swojej kuchni. Zniknie szybciej, niż się spodziewasz.

Ciasto Adam i Ewa poleca się na deser

Lubisz cytrusy? Ja często po nie sięgam. Ostatnio wykorzystuję mandarynki i sok pomarańczowy do przyrządzenia ciasta Adam i Ewa. Pyszny spód, śmietanowy krem o smaku pomarańczy i mandarynki smakują, że palce lizać. Ciasto już stało się hitem w moim domu.

Na jednym kawałku nigdy się nie kończy. Dlatego polecam każdemu przepis na ten wypiek z dodatkiem bitej śmietany. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Bombowa Kuchnia. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto Adam i Ewa
Fot: YouTube/BombowaKuchnia
Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki na zimę z ananasem biją je na głowę

Jak upiec ciasto Adam i Ewa?

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • dodatkowo 2 puszki mandarynek

Składniki na masę:

  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • 4 szklanki pomarańczowego
  • dodatkowo opakowanie herbatników

Składniki na bitą śmietanę:

  • ½ szklanki gorącej wody
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem i szczyptą soli. Masa powinna podwoić swoją objętość. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do oddzielnej miski. Składniki wymieszaj. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do przygotowanej masy.

Wlej olej i wymieszaj. Masę wylej na blachę ( wymiary 22x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.  Po tym czasie, gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika zdrap z niego skórkę i odstaw.

Ciasto Adam i Ewa kusi smakiem

Mandarynki wyjmij z puszki i odsącz z zalewy. Ciasto nasącz sokiem z mandarynek. Następnie wyłóż na ciasto owoce. 

Do garnka wsyp budynie waniliowe, wsyp cukier i wlej sok pomarańczowy. Wstaw na mały ogień i cały czas mieszaj do zgęstnienia.  Gorącą masę wylej na mandarynki i rozsmaruj. Wyłóż na nie od razu herbatniki. Teraz do miski wlej ½ szklanki gorącej wody, dodaj 1 płaską łyżkę żelatyny, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. 

Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i dodaj wystudzoną żelatynę. Dalej miksuj do połączenia się składników. Masę wylej na herbatniki i rozsmaruj, posyp wcześniej zdrapaną skórką z biszkoptu. Ciasto Adam i Ewa jest gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smakołyk z arbuza i jajek. Podawaliśmy sposób Ewy Wachowicz na młody wygląd. 

ciasto Adam i Ewa
Fot: YouTube/BombowaKuchnia