Ciasto Adam i Ewa robię co kilka dni. To prawdziwy hit w moim domu
Ciasto Adam i Ewa zachwyca smakiem mandarynek i soku pomarańczowego. Nie brakuje w nim puszystego kremu, który sprawia, że nie możemy oprzeć się temu wypiekowi. Dlatego warto ten przepis wykorzystać w swojej kuchni. Zniknie szybciej, niż się spodziewasz.
Ciasto Adam i Ewa poleca się na deser
Lubisz cytrusy? Ja często po nie sięgam. Ostatnio wykorzystuję mandarynki i sok pomarańczowy do przyrządzenia ciasta Adam i Ewa. Pyszny spód, śmietanowy krem o smaku pomarańczy i mandarynki smakują, że palce lizać. Ciasto już stało się hitem w moim domu.
Na jednym kawałku nigdy się nie kończy. Dlatego polecam każdemu przepis na ten wypiek z dodatkiem bitej śmietany. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Bombowa Kuchnia. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki na zimę z ananasem biją je na głowęJak upiec ciasto Adam i Ewa?
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- dodatkowo 2 puszki mandarynek
Składniki na masę:
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 4 szklanki pomarańczowego
- dodatkowo opakowanie herbatników
Składniki na bitą śmietanę:
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem i szczyptą soli. Masa powinna podwoić swoją objętość. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do oddzielnej miski. Składniki wymieszaj. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do przygotowanej masy.
Wlej olej i wymieszaj. Masę wylej na blachę ( wymiary 22x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie, gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika zdrap z niego skórkę i odstaw.
Ciasto Adam i Ewa kusi smakiem
Mandarynki wyjmij z puszki i odsącz z zalewy. Ciasto nasącz sokiem z mandarynek. Następnie wyłóż na ciasto owoce.
Do garnka wsyp budynie waniliowe, wsyp cukier i wlej sok pomarańczowy. Wstaw na mały ogień i cały czas mieszaj do zgęstnienia. Gorącą masę wylej na mandarynki i rozsmaruj. Wyłóż na nie od razu herbatniki. Teraz do miski wlej ½ szklanki gorącej wody, dodaj 1 płaską łyżkę żelatyny, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i dodaj wystudzoną żelatynę. Dalej miksuj do połączenia się składników. Masę wylej na herbatniki i rozsmaruj, posyp wcześniej zdrapaną skórką z biszkoptu. Ciasto Adam i Ewa jest gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smakołyk z arbuza i jajek. Podawaliśmy sposób Ewy Wachowicz na młody wygląd.