Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Walentynkowe ciasto bez pieczenia, idealny prezent na ostatnią chwilę
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 14.02.2021 01:00

Walentynkowe ciasto bez pieczenia, idealny prezent na ostatnią chwilę

Ciasto bez pieczenia z galaretką
YouTube / kanał: swojskie jedzonko / kadr z filmu

Ciasto bez pieczenia, czyli kostka truskawkowa skradnie twoje serce i twojej drugiej połówki. Ogromną zaletą jest prostota i szybkość przygotowanie, więc jeśli jeszcze nie masz żadnego prezentu - to ciasto uratuje cię z opresji.

Ciasto bez pieczenia czyli błyskawiczny i romantyczny deser

Ciasto bez pieczenia może sprawić, że kuchenna praca niejednej gospodyni będzie znacznie łatwiejsza. Warto znać, choć kilka przepisów, dzięki którym będziesz w stanie przyrządzić deser o każdej porze. Co więcej, takie ciasto pozwoli mieć plan zapasowy na wypadek, gdyby główny deser z jakiegoś powodu nie udał się.

Lekki deser to doskonałe rozwiązanie na romantyczne spotkanie we dwoje. W dodatku to owocowe ciasto nie ma wiele kalorii i jest lekkie, więc możecie się zajadać nim bez każdych ograniczeń.

Przepis na kostkę truskawkową 

Potrzebujesz:

  • 100 gram biszkoptów 

  • 300 ml kefiru

  • 4 galaretki w proszku

  • 500 gram truskawek

Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy 3 pozostałe galaretki w 1 litrze wody i także pozostawiamy do ostygnięcia. 

Gdy pierwsza galaretka będzie już ostudzona, mieszamy ją z kefirem. Możemy zrobić to ręcznie bądź za pomocą łyżki. Ważne jest, aby masa była jednolita - w lekko różowym kolorze. Wymieszaną masę odstawiamy do lodówki, aż zacznie lekko gęstnieć. 

Dno blaszki wykładamy równomierne biszkoptami i zalewamy połową zrobionej wcześniej masy, a następnie wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wylewamy na wierzch resztę masy kefirowej i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Wystawiamy ciasto z lodówki i polewamy wierzch pozostałą galaretką. Truskawki czyścimy i układamy na wierzchu ciasta, możemy użyć także innych ulubionych owoców. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i czekamy, aż cała galaretka stężeje. 

Doskonały przepis na szybkie ciasto znajdziesz także na kanale Swojskie jedzonko, z którego pochodzi zdjęcie z artykułu.

Po tym czasie możemy podawać od razu, ciasto doskonale smakuje z dodatkiem bitej śmietany. Jeśli jesteś ogromnym fanem słodkich pyszności, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten przepis.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: małacukierenka

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi: Ciasto