Ciasto pleśniak - przepis siostry Anastazji
Ciasto pleśniak przepisu siostry Anastazji to doskonałe ciasto na specjalne okazje, wizytę gości, czy słodki deser to porannej kawy. Ciasto z powidłami, bakaliami i delikatną pianką zawsze błyskawicznie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są pewne. Poznaj przepis na ciasto pleśniak przepisu siostry Anastazji.
Ciasto pleśniak przepisu siostry Anastazji ma kilka warstw, które po upieczeniu tworzą wyjątkowo smaczne ciasto. Kruchy spód przełożony powidłami śliwkowymi, bakaliami, pianą z białek i dwoma rodzajami kruszonki rozpływa się w ustach. Do ciasta wykorzystaj swoje ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, orzechy, żurawina, migdały.
Po wyrobieniu ciasta i podzieleniu go na trzy części, dwie mniejsze zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki, aby lepiej się tarkowało, tworząc kruszonkę. Pianę z białek ubij na samym końcu, aby nie opadła. Do piany dodaj ulubiony kisiel, polecam jednak kisiel cytrynowy, aby orzeźwić słodki placek.
Jeśli szukasz inspiracji na świąteczne ciasta- tu poznasz przepis na tradycyjny makowiec na kruchym spodzie, również przepisu siostry Anastazji.
Przepis na ciasto pleśniak od siostry Anastazji
Składniki na ciasto w formie o wymiarach 23x38 cm:
3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki masła
mały słoik powideł śliwkowych
szklanka cukru
opakowanie kisielu cytrynowego
3 łyżki cukru pudru
łyżka kakao
pół szklanki ulubionych bakalii
Jak przygotować ciasto pleśniaki przepisu siostry Anastazji?
Żółtka oddziel od białek, pokrusz bakalie. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier puder, żółtka i masło przełóż do większej miski i wyrób ciasto, następnie podziel je na jedną większą i dwie mniejsze części. Do jednej małej kulki ciasta dodaj kakao i dokładnie wyrób, aby połączyło się z masą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj brzegi masłem, nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Dużą kulę ciasta przełóż na blachę i rozprowadź, następnie delikatnie nakłuj ciasto widelcem.
Na ciasto wyłóż powidła i obsyp je bakaliami. Mniejsze, jasne ciasto zetrzyj na tarce, następnie obsyp bakalie. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj kisiel w proszku. Tak przygotowaną pianę wyłóż na górę.
Całe ciasto dokładnie oprósz startym ciemnym ciastem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Po ostudzeniu oprósz placek cukrem pudrem.