Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji
Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji to jeden z podstawowych, świątecznych wypieków. Tradycyjny makowiec z bakaliami, olejkiem migdałowym i skórką pomarańczową wychodzi za każdym razem, jest dobrze wyrośnięty i smakuje doskonale. Poznaj przepis na makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji.
Mak jest świetnym dodatkiem do ciast i dań wigilijnych. Kutia z makiem i bakaliami to obowiązkowa potrawa na moim stole. Z maku przygotujesz również przepyszne wigilijne pierogi, ciasta makowe i jedno z najlepszych, świątecznych ciast- makowiec. Makowiec, niezależnie od tego, czy tradycyjny na kruchym spodzie, czy zawijany, zawsze smakuje rewelacyjnie.
Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji jest prostym, klasycznym makowcem, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a wychodzi doskonale za każdym razem. Przed pieczeniem koniecznie dwukrotnie zalej wrzątkiem mak i zmiel go dokładnie w maszynce, aby był delikatny.
Do makowca wykorzystaj ulubione bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały. Zetrzyj również skórkę z pomarańczy i dodaj do masy makowej, aby dodatkowo podbić jej smak. Przed dodaniem skórki do ciasta również sparz ją wrzącą wodą, następnie odsącz.
Drugim podstawowym ciastem świątecznym jest sernik. Tu poznasz przepis na obłędny, puszysty sernik wiedeński od siostry Anastazji.
Przepis na makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji
Składniki na dwa kruche blaty (blacha o wymiarach 33x22 cm):
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
250 g cukru pudru
kostka margaryny
Składniki na masę makową:
2 szklanki suchego maku
250 g cukru pudru
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
łyżka skórki z pomarańczy
3/4 szklanki bakali: migdały, rodzynki, orzechy
łyżka olejku migdałowego
Składniki na polewę:
tabliczka czekolady gorzkiej
8 łyżek mleka
Jak przygotować makowiec na kruchy cieście siostry Anastazji?
Suchy mak zalej wrzącą wodą i odstaw na czas przygotowywania ciasta: w dużej misce wymieszaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i miękką margarynę. Wszystkie składniki wyrób dokładnie, a z ciasta zrób dwie kule, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Mak odsącz z wody i ponownie przelej wrzątkiem, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce, posiekaj drobno bakalie. Przygotuj masę makową: oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, olejek migdałowy i miksuj chwilę na wysokich obrotach. Następnie dodaj zmielony mak, bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pianę z białek i również delikatnie wymieszaj ją z całą masą.
Nastaw piekarnik na 180 stopni i wyjmij ciasto z lodówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj margaryną. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj tak, aby utworzyła blat. Na blachę wyłóż kolejno pierwszy blat, masę makową i przykryj drugim ciastem.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz z opcją góra-dół przez 45 minut. Po tym czasie wyjmij makowiec i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę i mleko rozpuść w kąpieli wodnej, mieszaj do uzyskania jednolitej masy, przestudzoną wlej na ciasto i odstaw, żeby stężała.