Smakosze.pl
Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

canva/arfo

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

28 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji to jeden z podstawowych, świątecznych wypieków. Tradycyjny makowiec z bakaliami, olejkiem migdałowym i skórką pomarańczową wychodzi za każdym razem, jest dobrze wyrośnięty i smakuje doskonale. Poznaj przepis na makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji.

Mak jest świetnym dodatkiem do ciast i dań wigilijnych. Kutia z makiem i bakaliami to obowiązkowa potrawa na moim stole. Z maku przygotujesz również przepyszne wigilijne pierogi, ciasta makowe i jedno z najlepszych, świątecznych ciast- makowiec. Makowiec, niezależnie od tego, czy tradycyjny na kruchym spodzie, czy zawijany, zawsze smakuje rewelacyjnie.

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji jest prostym, klasycznym makowcem, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a wychodzi doskonale za każdym razem. Przed pieczeniem koniecznie dwukrotnie zalej wrzątkiem mak i zmiel go dokładnie w maszynce, aby był delikatny.

Do makowca wykorzystaj ulubione bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały. Zetrzyj również skórkę z pomarańczy i dodaj do masy makowej, aby dodatkowo podbić jej smak. Przed dodaniem skórki do ciasta również sparz ją wrzącą wodą, następnie odsącz.

Drugim podstawowym ciastem świątecznym jest sernik. Tu poznasz przepis na obłędny, puszysty sernik wiedeński od siostry Anastazji.

Przepis na makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Składniki na dwa kruche blaty (blacha o wymiarach 33x22 cm):

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 6 żółtek

  • 250 g cukru pudru

  • kostka margaryny

Składniki na masę makową:

  • 2 szklanki suchego maku

  • 250 g cukru pudru

  • 5 jajek

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżeczki kakao

  • łyżka skórki z pomarańczy

  • 3/4 szklanki bakali: migdały, rodzynki, orzechy

  • łyżka olejku migdałowego

Składniki na polewę:

  • tabliczka czekolady gorzkiej

  • 8 łyżek mleka

Jak przygotować makowiec na kruchy cieście siostry Anastazji?

Suchy mak zalej wrzącą wodą i odstaw na czas przygotowywania ciasta: w dużej misce wymieszaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i miękką margarynę. Wszystkie składniki wyrób dokładnie, a z ciasta zrób dwie kule, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Mak odsącz z wody i ponownie przelej wrzątkiem, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce, posiekaj drobno bakalie. Przygotuj masę makową: oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.

Do żółtek dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, olejek migdałowy i miksuj chwilę na wysokich obrotach. Następnie dodaj zmielony mak, bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pianę z białek i również delikatnie wymieszaj ją z całą masą.

Nastaw piekarnik na 180 stopni i wyjmij ciasto z lodówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj margaryną. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj tak, aby utworzyła blat. Na blachę wyłóż kolejno pierwszy blat, masę makową i przykryj drugim ciastem.

Zmielony mak z bakaliami

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz z opcją góra-dół przez 45 minut. Po tym czasie wyjmij makowiec i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę i mleko rozpuść w kąpieli wodnej, mieszaj do uzyskania jednolitej masy, przestudzoną wlej na ciasto i odstaw, żeby stężała.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >