Ciasto serowo jabłkowe idealne na podwieczorek
Najlepsze ciasto do kawy? Ciasto serowo jabłkowe. Upiecz kruche blaty i przełóż je prażonymi jabłkami i masą serową. Warstwowe ciasto serowo jabłkowe jest wysokie, puszyste i niezwykle proste, wychodzi za każdym razem. Poznaj przepis na ciasto serowo jabłkowe.
Ciasto serowo jabłkowe to idealne ciasto zarówno na weekend, jak i na wizytę gości, święta i większe uroczystości rodzinne. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Masa z prażonych jabłek i galaretki świetnie łączy się z delikatnym i puszystym serem, tego połączenia koniecznie musisz spróbować.
Do wyrobienia ciasta na kruche spody wykorzystaj zimne, ale lekko miękkie masło, dzięki czemu po wyrobieniu masa będzie zwarta i łatwo rozprowadzisz ją na blaszce, każdy blat upiecz osobno i ostudź, dopiero później przygotuj masę jabłkową i serową. Masy wykładaj na ciasto, kiedy jeszcze są ciepłe, gotowe ciasto dokładnie ostudź przed podaniem.
Szukasz równie smacznego połączenia dwóch ciast? Upiecz seromakowiec z orzechami, idealny na święta i do kawy w zimowy poranek.
Przepis na ciasto serowo jabłkowe
Składniki na spód (blacha o wymiarach 25x36 cm):
szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki
2 żółtka
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
240 g margaryny
Składniki na masę serową:
1 kg sera zmielonego do serników
3 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka cukru
120 ml mleka
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
2 opakowania galaretki cytrynowej
szklanka cukru pudru
łyżka masła
Dodatkowo:
cukier puder do posypania gotowego ciasta
Jak zrobić ciasto serowo jabłkowe?
Wszystkie składniki na kruchy spód wsyp na stolnicę i ręcznie wyrabiaj do powstania ciasta, następnie podziel je na trzy równe części. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem, każdą kulę ciasta rozwałkuj.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 15 minut, następnie każdy blach odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj masę jabłkową: jabłka obierz ze skóry i pokrój na drobne kawałki. W większym garnku rozpuść masło i podsmaż owoce z cukrem przez 10-15 minut, następnie dodaj galaretki w proszku i gotuj, aż całkowicie się rozpuszczą.
Przygotuj masę serową: jajka utrzyj z cukrem, dodaj masę serową, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj, następnie masę przełóż do garnka, wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż masa się zagotuje. Cały czas mieszaj, żeby ser się nie przypalił.
Na kruchy spód wyłóż całą jeszcze ciepłą masę jabłkową, przykryj drugim blatem, wyłóż masę serową, przykryj ostatnim, kruchym ciastem i odstaw, aż przestygnie, posyp cukrem pudrem przed podaniem.