Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na najlepszy seromakowiec
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2021 01:00

Przepis na najlepszy seromakowiec

Przepis na najlepszy seromakowiec
canva/jlipko

Seromakowiec to pomysł na pyszne ciasto do kawy, na większe uroczystości i święta. Kruchy spód, wilgotna masa makowa z bakaliami i delikatna masa serowa tworzą fenomenalne, puszyste ciasto dla całej rodziny. Poznaj przepis na najlepszy seromakowiec, wychodzi za każdym razem.

Seromakowiec to ciasto dwa w jednym, taki kompromis, kiedy masz ochotę zarówno na sernik, jak i makowiec. Seromakowiec udekoruj posiekanymi drobno orzechami włoskimi i laskowymi lub domową polewą czekoladową, a wszyscy będą zachwyceni jego smakiem i pięknym, apetycznym wyglądem.

Do masy makowej wykorzystaj ulubione bakalie, jak migdały, rodzynki, orzechy. Nie zapomnij również o olejku migdałowym i skórce pomarańczowej, są absolutnie niezbędne do maku, aby miał lekko korzenny smak i aromat.

Po upieczeniu seromakowca nie wyjmuj go od razu z piekarnika, pozwól ostygnąć mu w środku. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje powstanie zakalca, a ciasto opadnie. Seromakowiec jest mocno wyrośniętym i puszystym ciastem.

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z makiem- tu poznasz przepis na genialny tort makowy z pomarańczami, idealny na święta, wizytę gości i kawę w chłodny, zimowy poranek.

Przepis na najlepszy seromakowiec

Składniki na spód (blacha o wymiarach 23x30 cm):

  • 170 g mąki pszennej

  • 80 g miękkiego masła

  • jajko

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 30 g cukru pudru

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka do sernika

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • 5 jajek

  • 120 g masła

  • 200 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku suchego

  • 100 g masła

  • 4 jajka

  • 100 g cukru

  • 2 łyżki kaszy manny

  • pół szklanki bakalii, np. rodzynek i orzechów włoskich

  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

  • 4 krople olejku migdałowego

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie i laskowe do posypania gotowego ciasta lub polewa czekoladowa

Jak przygotować najlepszy seromakowiec?

Przygotuj kruchy spód: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kulę, następnie zawiń ją folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra-dół, blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną.

Wyjmij z lodówki ciasto i rozprowadź je na przygotowanej formie, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut i odstaw, aby spód ostygł.

Przygotuj masę makową: suchy mak przesyp garnka, zalej 300 ml wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż cała woda wyparuje, przestudź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Bakalie posiekaj bardzo drobno, rozpuść masło i odstaw, aż wystygnie. Mak przełóż do miski, dodaj jajka, cukier, posiekane bakalie, olejek migdałowy, skórkę pomarańczową, masło i kaszę mannę, całość zmiksuj na najniższych obrotach, przełóż na blachę z upieczonym spodem.

Przygotuj masę serową: rozpuść i ostudź masło, oddziel żółtka od białek. Do miski przełóż ser i zmiksuj go z żółtkami, dodaj budyń, cukier wanilinowy, masło. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i ponownie miksuj na wolnych obrotach.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Pianę przełóż do masy serowej, wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką i wyłóż na masę makową. Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.

Orzechy włoskie i laskowe

Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i zaczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie. W tym czasie przygotuj polewę lub posiekaj orzechy. Ciasto udekoruj według własnego uznania i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.