Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto wiewiórka siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2021 01:00

Ciasto wiewiórka siostry Anastazji

Ciasto wiewiórka siostry Anastazji
canva/Big Pixel

Ciasto wiewiórka siostry Anastazji to pomysł na szybkie, kruche ciasto z orzechami włoskimi i delikatną pianką. Ciasto nasączone jest kawą, której aromat doskonale łączy się z wyraźnym smakiem orzechów. Poznaj przepis na ciasto wiewiórka siostry Anastazji.

Ciasto wiewiórka to kruche ciasto orzechowo-kawowe, przełożone puszystą pianką z dodatkiem cappuccino i kruchymi wafelkami. Wszystkie smaki świetnie się z sobą łączą, tworząc pyszne i proste ciasto dla całej rodziny w chłodne, jesienne dni. Ciasto udekoruj drobno posiekanymi orzechami, a będzie wyglądać jak z cukierni.

Orzechy włoskie dostępne są od przełomu września i października przez całą zimę, są bogate w potas, magnez, witaminy oraz tłuszcze omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Orzechy włoskie mają genialny, lekko korzenny smak, który pasuje nie tylko do ciast, czekolady i innych deserów.

Z dodatkiem orzechów przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Moją ulubioną, jesienną propozycją jest domowy chleb z orzechami i żurawiną. Spróbuj, a będziesz go piekł przez całą zimę.

Przepis na ciasto wiewiórka siostry Anastazji

Składniki na ciasto (forma 25x36 cm):

  • 500 g mąki pszennej

  • kostka margaryny

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 żółtka

  • jajko

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 150 g cukru pudru

  • połówki orzechów włoskich do wyłożenia całej blachy plus orzechy do dekoracji

  • 200 ml zimnej kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę:

  • 4 jajka

  • 200 g masła

  • 2 suche wafle

  • 2 saszetki cappuccino

  • 200 g cukru

Jak przygotować ciasto wiewiórka siostry Anastazji?

Mąkę przesyp do większej miski, dodaj proszek do pieczenia, 3 żółtka, jajko, opakowanie cukru, cukier puder, margarynę i wyrób ciasto, zaparz kawę i odstaw do przestygnięcia.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną lub masłem, powciskaj w nie połówki orzechów i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra-dół, piecz 30 minut, następnie ciasto przestudź i skrop z dwóch stron zimną kawą.

Orzechy włoskie

Przygotuj masę: utrzyj masło, osobno ubij jajka z cukrem i suchą kawą, następnie stopniowo dokładaj masło i miksuj na wysokich obrotach do powstania jednolitej masy.

Przełóż ciasto: blachę wyłóż suchym waflem, rozprowadź część masy, nałóż ciasto, kolejny wafel i całość przykryj resztą masy, udekoruj orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny, aby się dobrze schłodziło, a masa stężała.