Ciasto wiewiórka siostry Anastazji
Ciasto wiewiórka siostry Anastazji to pomysł na szybkie, kruche ciasto z orzechami włoskimi i delikatną pianką. Ciasto nasączone jest kawą, której aromat doskonale łączy się z wyraźnym smakiem orzechów. Poznaj przepis na ciasto wiewiórka siostry Anastazji.
Ciasto wiewiórka to kruche ciasto orzechowo-kawowe, przełożone puszystą pianką z dodatkiem cappuccino i kruchymi wafelkami. Wszystkie smaki świetnie się z sobą łączą, tworząc pyszne i proste ciasto dla całej rodziny w chłodne, jesienne dni. Ciasto udekoruj drobno posiekanymi orzechami, a będzie wyglądać jak z cukierni.
Orzechy włoskie dostępne są od przełomu września i października przez całą zimę, są bogate w potas, magnez, witaminy oraz tłuszcze omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Orzechy włoskie mają genialny, lekko korzenny smak, który pasuje nie tylko do ciast, czekolady i innych deserów.
Z dodatkiem orzechów przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Moją ulubioną, jesienną propozycją jest domowy chleb z orzechami i żurawiną. Spróbuj, a będziesz go piekł przez całą zimę.
Przepis na ciasto wiewiórka siostry Anastazji
Składniki na ciasto (forma 25x36 cm):
500 g mąki pszennej
kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
jajko
opakowanie cukru wanilinowego
150 g cukru pudru
połówki orzechów włoskich do wyłożenia całej blachy plus orzechy do dekoracji
200 ml zimnej kawy rozpuszczalnej
Składniki na masę:
4 jajka
200 g masła
2 suche wafle
2 saszetki cappuccino
200 g cukru
Jak przygotować ciasto wiewiórka siostry Anastazji?
Mąkę przesyp do większej miski, dodaj proszek do pieczenia, 3 żółtka, jajko, opakowanie cukru, cukier puder, margarynę i wyrób ciasto, zaparz kawę i odstaw do przestygnięcia.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną lub masłem, powciskaj w nie połówki orzechów i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra-dół, piecz 30 minut, następnie ciasto przestudź i skrop z dwóch stron zimną kawą.
Przygotuj masę: utrzyj masło, osobno ubij jajka z cukrem i suchą kawą, następnie stopniowo dokładaj masło i miksuj na wysokich obrotach do powstania jednolitej masy.
Przełóż ciasto: blachę wyłóż suchym waflem, rozprowadź część masy, nałóż ciasto, kolejny wafel i całość przykryj resztą masy, udekoruj orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny, aby się dobrze schłodziło, a masa stężała.