Ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji - smak jak za dawnych lat
Ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji to pomysł na rewelacyjny deser, zarówno na wizytę gości, jak i coś słodkiego do kawy lub herbaty. Delikatne, kruche ciasto z masą budyniową i podsmażonymi z cynamonem jabłkami smakuje każdemu i wszyscy zawsze proszą o dokładkę. Poznaj przepis na ciasto z jabłkami siostry Anastazji.
Ciasto z jabłkami i budyniem to ciasto, które piekę nawet wtedy, kiedy nie mam za dużo czasu. Jabłecznik z masą budyniową jest prosty i szybki w przygotowaniu, ciasto wyrabiam w kilka minut, podobnie ekspresowo podsmażam jabłka i robię budyń. Ciasto piekę 30 minut. Najwięcej czasu zajmuje samo studzenie ciasta.
Ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji jest ciastem, w którym masy dobrze łączą się z kruchym spodem, a cały deser jest tak smaczny, że blacha znika w jeden dzień. Masło i śmietana do ciasta muszą być schłodzone. Masło musi być trochę twarde, abyś bez problemu posiekał je nożem i wyrobił ręcznie.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie ciasto jabłkowe, ale bez pieczenia- tu poznasz przepis na wyśmienitą szarlotkę z migdałami.
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23x38 cm):
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
szklanka cukru
4 żółtka
kostka masła
3 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę budyniową:
2 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
3/4 szklanki cukru
kostka masła
Dodatkowo:
6 dużych jabłek
płaska łyżeczka cynamonu
galaretka cytrynowa
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić ciasto z jabłkami i budyniem siostry Anastazji?
Na początku zrób ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp na stolnicę i posiekaj z masłem, następnie dodaj żółtka, cukier wanilinowy, cukier i zacznij wyrabiać ciasto, pod koniec dodaj śmietanę i zagnieć. Wyrób kulę i podziel ją na dwie części, następnie każdą rozwałkuj tak aby zmieściła się do blachy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Pierwszy blat połóż na spód blachy. Przygotuj masę budyniową: zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem, w reszcie wymieszaj budynie i dodaj do garnka, mieszaj, aż powstanie budyń, odstaw do przestygnięcia. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, Następnie podsmaż je na patelni, dodając cynamon i suchą galaretkę, wymieszaj, odstaw.
Masę budyniową zmiksuj z masłem. Na pierwszy blat ciasta wyłóż podsmażone z cynamonem i galaretką jabłka, wyłóż masę budyniową, przykryj drugim ciastem. Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 30 minut bez termoobiegu. Ciasto ostudź, przed podaniem oprósz solidnie cukrem pudrem.