Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zamiast uszek do czerwonego barszczu? Zrobisz je w kilka minut z 4 składników
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.12.2023 18:09

Co zamiast uszek do czerwonego barszczu? Zrobisz je w kilka minut z 4 składników

barszcz
canva

Kiedy myślimy o tradycyjnym barszczu świątecznym, rzadko przychodzi do głowy inny do niego dodatek niż, równie tradycyjne, uszka. A gdyby jednak, choć na chwilę, zerwać z tą jedną tradycją i poeksperymentować z innymi dodatkami?

Barszcz z kluseczkami grzybowymi

Jeżeli święta, to nie tylko barszcz, ale także grzyby. Dlatego, zamiast małych pierożków, możesz przygotować kluseczki z dodatkiem posiekanych grzybów. Są szybkie (nie trzeba zawijać!) i doskonale smakują, a do tego wnoszą nową jakość na świąteczny stół. Na pewno znikną szybko z talerzy i kto wie, może zmienią się w nową świąteczną tradycję.

Składniki

  • 2 jajka
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka grzybów – namoczonych, duszonych lub ugotowanych
Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić

Kluseczki z grzybami – przepis

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z masłem i łączę oba te składniki. Dodaję przesianą mąkę, a na końcu – posiekane grzyby.

Kluseczki formuję łyżką i wrzucam je do osolonego wrzątku, a po chwili wyjmuję cedzakiem i układam na talerzu.

 

Barszcz na specjalne okazje

W święta takie kluseczki sprawdzają się doskonale jako dodatek do barszczu, ale na niedzielny obiad można serwować je choćby z rosołem, by z niego też uczynić niezwykłą ucztę.

Tagi: Zupa