Smakosze.pl
gotowanie ryżu

canva/Francisco Martin Gonzalez

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Sprawdźcie, co zrobić, aby ryż po ugotowaniu był sypki. Zdradzamy najważniejsze zasady, dzięki którym unikniecie tego problemu. Jedna z nich mówi o tym, by przed gotowaniem ziarna ryżu dokładnie wypłukać. Poznajcie też inne podpowiedzi, które pozwolą wam przygotować idealny ryż do sałatki czy zapiekanki.

Ryż króluje w kuchni azjatyckiej, ale na naszych stołach też jest całkiem popularny. Są nawet tacy, którzy wybierają ten dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Do jego ugotowania zachęca fakt, że ryżu nie trzeba obierać tak jak kartofli.

tatar z pomidorów

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

CZYTAJ DALEJ

Jednak ryż może stanowić nie tylko dodatek do dań obiadowych, ale też do sałatek czy zapiekanek. I wtedy zależy nam na tym, by był sypki, bo łatwiej będzie go wymieszać z innymi składnikami. Co więc należy zrobić, by po ugotowaniu ryż był sypki?

Jak ugotować ryż na sypko?

Ryż zawiera dużo skrobi i to właśnie ona utrudnia nam ugotowanie go na sypko. Zwłaszcza że skrobia znajduje się też na powierzchni ziaren. Żeby usunąć skrobię, która pokrywa ziarna ryżu, wystarczy go opłukać. Można w tym celu umieścić ziarna na sicie i przepłukać pod bieżącą, zimną wodą albo wsypać do garnka i wypłukać w wodzie 2, a nawet 3-krotnie ją zmieniając.

Po czym poznać, że ryż jest dobrze wypłukany? Woda powinna zmienić wygląd z mętnej i mlecznej w klarowną i bezbarwną. Jak dalej postępować z ryżem?

Na 1 szklankę ryżu należy zagotować 1,5-2 szklanki wody, dodać do niej 1-2 łyżki oleju i trochę soli. Ryż wsypuje się na wrzątek, miesza i zagotowuje. Potem należy zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ryż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Po zdjęciu pokrywki i odgarnięciu ryżu na bok, na dnie naczynia powinna znajdować się nie wyższa, niż 2-3 mm warstwa wody. Wtedy garnek trzeba zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.

Po tym czasie ryż wchłonie pozostałą wodę i sam zyska odpowiednią miękkość. Należy go wtedy odkryć, przemieszać widelcem i nałożyć na talerze lub dodać do potrawy (przed dodaniem do sałatki ryż oczywiście należy wystudzić).

Inne ważne wskazówki

Do gotowania ryżu nie używaj zbyt dużej ilości wody, bo wtedy łatwiej o jego rozgotowanie i rozklejenie. Jeśli więc zauważysz, że ryż jest już odpowiednio miękki, a nieco wody zostało na dnie garnka, odlej ją.

Nim dojdzie do zagotowania się ryżu, warto go co jakiś czas zamieszać. To pozwoli uniknąć przywarciu ziaren do dna naczynia i ich przypaleniu.

Czas gotowania ryżu zależy od jego rodzaju. Najszybciej gotuje się ryż biały, najdłużej brązowy. Przed gotowaniem najlepiej więc sprawdzić na opakowaniu, jaki jest zalecany czas gotowania.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ryż smażony z wołowiną, a także na ryż zapiekany z jabłkiem.

sałatka z ryżem

sałatka z ryżem

Źródło zdjęcia: canva/marqouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile, gerlach

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >
ubijanie białek

Porady

Czy da się ubić sztywną pianę z białek, gdy wpadnie do niej żółtko? Strzelczyk zna odpowiedź

Czytaj więcej >
Jak usmażyć idealne kotlety schabowe?

Porady

Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia

Czytaj więcej >
Dietetyk wskazał 7 najzdrowszych dań obiadowych

Porady

Dietetyk wskazał 7 najzdrowszych dań obiadowych. Propozycja nr 2 będzie zaskoczeniem

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Ta część jajka nieraz ląduje w koszu, a jest najcenniejsza. Poznasz zalety i nigdy nie wyrzucisz

Czytaj więcej >