Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.05.2022 11:58

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

gotowanie ryżu
canva/Francisco Martin Gonzalez

Sprawdźcie, co zrobić, aby ryż po ugotowaniu był sypki. Zdradzamy najważniejsze zasady, dzięki którym unikniecie tego problemu. Jedna z nich mówi o tym, by przed gotowaniem ziarna ryżu dokładnie wypłukać. Poznajcie też inne podpowiedzi, które pozwolą wam przygotować idealny ryż do sałatki czy zapiekanki.

Ryż króluje w kuchni azjatyckiej, ale na naszych stołach też jest całkiem popularny. Są nawet tacy, którzy wybierają ten dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Do jego ugotowania zachęca fakt, że ryżu nie trzeba obierać tak jak kartofli.

Jednak ryż może stanowić nie tylko dodatek do dań obiadowych, ale też do sałatek czy zapiekanek. I wtedy zależy nam na tym, by był sypki, bo łatwiej będzie go wymieszać z innymi składnikami. Co więc należy zrobić, by po ugotowaniu ryż był sypki?

Jak ugotować ryż na sypko?

Ryż zawiera dużo skrobi i to właśnie ona utrudnia nam ugotowanie go na sypko. Zwłaszcza że skrobia znajduje się też na powierzchni ziaren. Żeby usunąć skrobię, która pokrywa ziarna ryżu, wystarczy go opłukać. Można w tym celu umieścić ziarna na sicie i przepłukać pod bieżącą, zimną wodą albo wsypać do garnka i wypłukać w wodzie 2, a nawet 3-krotnie ją zmieniając.

Po czym poznać, że ryż jest dobrze wypłukany? Woda powinna zmienić wygląd z mętnej i mlecznej w klarowną i bezbarwną. Jak dalej postępować z ryżem?

Na 1 szklankę ryżu należy zagotować 1,5-2 szklanki wody, dodać do niej 1-2 łyżki oleju i trochę soli. Ryż wsypuje się na wrzątek, miesza i zagotowuje. Potem należy zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ryż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Po zdjęciu pokrywki i odgarnięciu ryżu na bok, na dnie naczynia powinna znajdować się nie wyższa, niż 2-3 mm warstwa wody. Wtedy garnek trzeba zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.

Po tym czasie ryż wchłonie pozostałą wodę i sam zyska odpowiednią miękkość. Należy go wtedy odkryć, przemieszać widelcem i nałożyć na talerze lub dodać do potrawy (przed dodaniem do sałatki ryż oczywiście należy wystudzić).

Inne ważne wskazówki

Do gotowania ryżu nie używaj zbyt dużej ilości wody, bo wtedy łatwiej o jego rozgotowanie i rozklejenie. Jeśli więc zauważysz, że ryż jest już odpowiednio miękki, a nieco wody zostało na dnie garnka, odlej ją.

Nim dojdzie do zagotowania się ryżu, warto go co jakiś czas zamieszać. To pozwoli uniknąć przywarciu ziaren do dna naczynia i ich przypaleniu.

Czas gotowania ryżu zależy od jego rodzaju. Najszybciej gotuje się ryż biały, najdłużej brązowy. Przed gotowaniem najlepiej więc sprawdzić na opakowaniu, jaki jest zalecany czas gotowania.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ryż smażony z wołowiną, a także na ryż zapiekany z jabłkiem.

sałatka z ryżem
sałatka z ryżem

Źródło zdjęcia: canva/marqouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile, gerlach