Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady
Świeży, chrupiący chleb po chwili staje się czerstwy i twardy? Mamy na to prosty sposób. Do chlebaka włóż obierki po owocu, a pieczywo będzie długo świeże i pyszne. Dowiedz się również, jak możesz uratować lekko czerstwy chleb. Koniec z marnowaniem jedzenia.
Nie ma nic lepszego niż chrupiący, jeszcze ciepły, dobrze wypieczony chleb posmarowany masłem i podany z dojrzałym, słodkim pomidorem lub innym, ulubionym dodatkiem. Niestety pieczywo dość szybko czerstwieje i staje się twarde.
Możemy jednak w łatwy sposób przedłużyć jego świeżość, a także uratować już lekko suchy i twardawy chleb. Dzięki prostym trikom nie musimy już wyrzucać pieczywa i nie marnujemy jedzenia.
Chleb przygotujesz samodzielnie w domu- tu poznasz przepis na chleb jak z piekarni, jest wyrośnięty, chrupiący i pyszny, koniecznie musisz spróbować. Upiecz również lekki chlebek bananowy, jest idealny na lekkie śniadanie i na coś słodkiego do kawy
Jak przedłużyć świeżość chleba?
Chleb przechowuj w chlebaku, najlepiej drewnianym, dzięki czemu pieczywo na dłużej zachowa świeżość. Chleb przechowywany w plastikowej reklamówce już na drugi dzień zacznie robić się czerstwy i bardzo szybko pojawi się na nim pleśń.
Do chlebaka włóż również obierki z jabłka lub małe jabłko. Zawarte w owocach związki skutecznie wydłużają zdatność pieczywa do spożycia, a chleb długo będzie miękki i pyszny.
Co zrobić, gdy chleb zaczyna robić się czerstwy?
Nie musisz wyrzucać delikatnie czerstwego pieczywa. Wystarczy, że zamoczysz go na chwilę w wodzie, a następnie podpieczesz chwilę w piekarniku.
Chleb przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z włączonym termoobiegiem, piecz kilka minut. Po tym czasie pieczywo będzie ciepłe i chrupiące.
Źródło zdjęcia: canva/ Image Professionals GmbH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: parenting.pl