Smakosze.pl
Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

canva/ aureliofoxrj z Pixabay

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Świeży, chrupiący chleb po chwili staje się czerstwy i twardy? Mamy na to prosty sposób. Do chlebaka włóż obierki po owocu, a pieczywo będzie długo świeże i pyszne. Dowiedz się również, jak możesz uratować lekko czerstwy chleb. Koniec z marnowaniem jedzenia.

Nie ma nic lepszego niż chrupiący, jeszcze ciepły, dobrze wypieczony chleb posmarowany masłem i podany z dojrzałym, słodkim pomidorem lub innym, ulubionym dodatkiem. Niestety pieczywo dość szybko czerstwieje i staje się twarde.

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

CZYTAJ DALEJ

Możemy jednak w łatwy sposób przedłużyć jego świeżość, a także uratować już lekko suchy i twardawy chleb. Dzięki prostym trikom nie musimy już wyrzucać pieczywa i nie marnujemy jedzenia.

Chleb przygotujesz samodzielnie w domu- tu poznasz przepis na chleb jak z piekarni, jest wyrośnięty, chrupiący i pyszny, koniecznie musisz spróbować. Upiecz również lekki chlebek bananowy, jest idealny na lekkie śniadanie i na coś słodkiego do kawy

Jak przedłużyć świeżość chleba?

Chleb przechowuj w chlebaku, najlepiej drewnianym, dzięki czemu pieczywo na dłużej zachowa świeżość. Chleb przechowywany w plastikowej reklamówce już na drugi dzień zacznie robić się czerstwy i bardzo szybko pojawi się na nim pleśń.

Do chlebaka włóż również obierki z jabłka lub małe jabłko. Zawarte w owocach związki skutecznie wydłużają zdatność pieczywa do spożycia, a chleb długo będzie miękki i pyszny.

Co zrobić, gdy chleb zaczyna robić się czerstwy?

Nie musisz wyrzucać delikatnie czerstwego pieczywa. Wystarczy, że zamoczysz go na chwilę w wodzie, a następnie podpieczesz chwilę w piekarniku.

Chleb przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z włączonym termoobiegiem, piecz kilka minut. Po tym czasie pieczywo będzie ciepłe i chrupiące.

Obieranie jabłka

Źródło zdjęcia: canva/ Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: parenting.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >
moczenie mięsa w mleku

Porady

Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

Czytaj więcej >