Smakosze.pl

Canva / Bartosz Luczak

Co zrobić, by leniwe nie rozpadały się? 1 szczegół ma największe znaczenie

17 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Pierogi leniwe są doskonałym pomysłem na przekąskę lub nawet obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste i poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od stopnia kulinarnego wtajemniczenia. Z naszą skromną pomocą przyrządzenie tego specjału stanie się jeszcze prostsze. Gotuj je krótko, na umiarkowanej mocy palnika, a zachowają idealny kształt i strukturę.

Pierogi leniwe są pyszne i łatwe w przygotowaniu

Do zrobienia ciasta na pierogi leniwe potrzebujesz kilku tanich składników. Ich właściwy wybór nie pozostaje jednak bez znaczenia. Dzięki kilku wskazówkom poznasz istotne niuanse, które zaważą na finalnym wyglądzie i smaku dania.

duszenie mięsa

Wlej 2 łyżki w trakcie duszenia. Mięso po kwadransie będzie miękkie

CZYTAJ DALEJ

Jak we właściwy sposób gotować pierogi leniwe?

Pierogi leniwe gotuje się w osolonej wodzie. Taką wodę należy wpierw doprowadzić do wrzenia. Aby przyspieszyć proces, przykryj garnek pokrywką. Po zagotowaniu moc palnika zmniejsz do minimum.

Ile czasu powinno się gotować pierogi leniwe? Wystarczy im 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Dłuższe trzymanie klusek we wrzątku skutkować może ich rozpadaniem się. Żaden amator dobrego jedzenia nie chce takiego efektu.

Pierogi leniwe najlepiej podawać od razu po wyłowieniu. Tempo ich gotowania dorównuje bowiem tempu stygnięcia dania. Jeśli planujesz podanie dodatków przygotuj je odpowiednio wcześniej, aby kluski nie czekały niepotrzebnie stygnąc na talerzu.

 

Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu pierogów leniwych?

Ciasto na pierogi leniwe składa się głównie z mąki i twarogu. To właśnie te dwa składniki mają w przepisie kluczowe znaczenie. Ponieważ zarówno mąka, jak i twaróg dostępne są w wielu wariantach, doradzamy, który z nich będzie najodpowiedniejszy.

Zacznijmy od omówienia rodzaju twarogu do leniwych. Najlepiej sprawdzi się półtłusty lub tłusty. Produkt chudy będzie zbyt sypki, co skutkować może rozpadaniem się ciasta podczas jego wyrabiania.

Twaróg należy starannie rozdrobnić. Warto zrobić to przy pomocy blendera lub robota kuchennego, jeśli tylko mamy takowe na wyposażeniu kuchni. Zapewni to naszym kluskom jednolitą i gładką konsystencję bez wyczuwalnych na języku grudek.

Po wybraniu twarogu czas na dobór mąki. W sklepie warto wybrać białą mąkę pszenną. Ta pełnoziarnista sprawi, że ciasto będzie wymagało dodatkowej ilości wody. Ponadto leniwe z mąki razowej będą bardziej twarde i zbite niż te z mąki jasnej.

Podczas wyrabiania ciasta mąkę dodawaj stopniowo. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad jego konsystencją i lepkością. Wsypanie całej porcji na raz znacznie utrudni te sztukę. Uzbrojeni z powyższą wiedzę możecie śmiało przystępować do robienia klusek.

Na naszej stronie znajdziesz dokładny przepis na pierogi leniwe . Delikatne kluski z wanilią i cynamonem stanowią pyszną słodką przekąskę .

krojenie pierogów leniwych.png
Canva / alicjane

 

 

kokosowy sernik siostry Anastazji

Sernik kokosowy siostry Anastazji. 1 dodatek sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach

CZYTAJ DALEJ
Najlepsze restauracje w Zakopanem

Odwiedził restauracje w okolicy Zakopanego i wybrał 4 najlepsze. W jednej zapiera dech w piersiach

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >