Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Maryna robiła najlepsze ciasto drożdżowe. Ten przepis nie ma prawa się nie udać

Babcia Maryna robiła najlepsze ciasto drożdżowe. Ten przepis nie ma prawa się nie udać

Ciasto drożdżowe
canva/SKatzenberger

Zrobienie ciasta drożdżowego wymaga czasu, ale jego receptura wcale nie jest skomplikowana. Wystarczy kilka podstawowych składników, by wyczarować delikatny, przyjemnie rozpływający się w ustach wypiek. Musicie spróbować.
 

Przepis na smakowite ciasto drożdżowe

Prosty drożdżowe wypiek skusi nawet wybrednych. Można go zrobić według poniższego opisu albo wzbogacić o ulubione owoce, pamiętając, by te kwaśne obtoczyć w cukrze. Ciekawym pomysłem będą też dodanie kruszonki czy wrzucenie rodzynek. Każda z opcji znajdzie swoich zwolenników.

Składniki:

  • 40 g drożdży piekarniczych
  • 110 g cukru
  • 530 g mąki pszennej typu 500
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 4 żółtka z dużych jaj
Zapomnij o smażeniu kotletów mielonych. Ten patent sprawia, że są bardziej soczyste i mniej kaloryczne

Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe? Przepis babci Maryny jest niezawodny

Zaczynamy od połączenia 50 ml ciepłego mleka z 1 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki pszennej. Do tej mieszanki kruszymy drożdże i ostrożnie wszystko mieszamy. Odstawiamy na kwadrans, by zaczyn zaczął pracować.

W tym czasie pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Masło topimy i dodajemy do niego pozostałe mleko. Zestawiamy z ognia, po czym wsypujemy resztę cukru i mieszamy.

Studzimy, a gdy mieszanka będzie już letnia, wlewamy ją do mąki i dodajemy żółtka oraz zaczyn. Całość wyrabiamy przez 10-15 minut — najpierw łyżką, a później dłonią. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia o dłoni, przykrywamy ją i odstawiamy na godzinę. Powinna podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przenosimy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pozostawiamy na kolejne 30 minut pod przykryciem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.

Jak podać ciasto drożdżowe?

Smakowity i lekki niczym puch wypiek świetnie smakuje z domowym masłem oraz konfiturami owocowymi. Możemy też posypać go cukrem pudrem lub ozdobić gęstą polewą czekoladową czy lukrem np. takim.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite wypieki. Oprócz ciasta drożdżowego warto przygotować babciną szarlotkę oraz niesamowicie kremowy sernik baskijski.

Ciasto drożdżowe jest znakomite.png
canva/Dar1930