Smakosze.pl
Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche

canva/Tatiana Volgutova

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie, co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Danie będzie soczyste i pełne smaku, jeśli wykorzystacie tłuste mięso. Podpowiadamy, co jeszcze jest istotne. Sprawdźcie, nim rozpoczniecie przygotowania.

Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach — takie powinny być gołąbki. Uzyskanie pożądanych efektów nie zawsze jednak jest możliwe. Czasami już na etapie zakupów popełniamy bowiem błąd, który przekreśla nasze szanse na uzyskanie smacznego dania.

2 ogórki kiszone 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką

2 ogórki kiszone, 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką

CZYTAJ DALEJ

Wiemy, co zrobić gołąbki, żeby nie wyszły suche

Suchy farsz w gołąbkach nie będzie nikomu smakował. Aby zapobiec kulinarnej katastrofie, wystarczy przygotować odpowiednie składniki. Kluczowe jest zastosowanie odpowiednio tłustego mięsa, które mimo długiego gotowania czy pieczenia pozostanie soczyste.

Zdarza się, że chcąc przygotować lżejszą wersję dania, sięgamy po mielony drób. Niestety efekt takiej decyzji jest rozczarowujący. Kurczak czy indyk stają się miękkie dużo szybciej niż kapusta. Długie gotowanie gołąbków zaowocuje więc suchym na wiór i niesmacznym mięsem, a nadzienie będzie się sypkie i nie będzie trzymało formy.

Gołąbki trzeba podlewać płynem

Dużym błędem jest też gotowanie dania bez użycia bulionu czy sosu pomidorowego. Dodatkowy płyn nie tylko usprawni proces przyrządzania kapusty, ale też sprawi, że mięso pozostanie soczyste. Co więcej, wywar doda też smaku kapuście.

Warto pokusić się o stopniowe wlewanie bulionu czy pomidorowego przecieru. Wtedy nie doprowadzimy do sytuacji, w której konieczne będzie zagęszczanie sosu powstającego w garnku. Będzie on zatem bardziej naturalny i smaczniejszy.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na gołąbki. Spróbujcie koniecznie najbardziej znanej współcześnie wersji dania — z sosem pomidorowym i mięsno-ryżowym farszem. Wart przetestowania jest także przepis z 1910 roku na gołąbki z nadzieniem z kaszy jaglanej.

Wiemy, co zrobić gołąbki, żeby nie wyszły suche

canva/wsmahar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >