Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche
canva/Tatiana Volgutova

Czy wiecie, co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Danie będzie soczyste i pełne smaku, jeśli wykorzystacie tłuste mięso. Podpowiadamy, co jeszcze jest istotne. Sprawdźcie, nim rozpoczniecie przygotowania.

Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach — takie powinny być gołąbki. Uzyskanie pożądanych efektów nie zawsze jednak jest możliwe. Czasami już na etapie zakupów popełniamy bowiem błąd, który przekreśla nasze szanse na uzyskanie smacznego dania.

Wiemy, co zrobić gołąbki, żeby nie wyszły suche

Suchy farsz w gołąbkach nie będzie nikomu smakował. Aby zapobiec kulinarnej katastrofie, wystarczy przygotować odpowiednie składniki. Kluczowe jest zastosowanie odpowiednio tłustego mięsa, które mimo długiego gotowania czy pieczenia pozostanie soczyste.

Zdarza się, że chcąc przygotować lżejszą wersję dania, sięgamy po mielony drób. Niestety efekt takiej decyzji jest rozczarowujący. Kurczak czy indyk stają się miękkie dużo szybciej niż kapusta. Długie gotowanie gołąbków zaowocuje więc suchym na wiór i niesmacznym mięsem, a nadzienie będzie się sypkie i nie będzie trzymało formy.

Gołąbki trzeba podlewać płynem

Dużym błędem jest też gotowanie dania bez użycia bulionu czy sosu pomidorowego. Dodatkowy płyn nie tylko usprawni proces przyrządzania kapusty, ale też sprawi, że mięso pozostanie soczyste. Co więcej, wywar doda też smaku kapuście.

Warto pokusić się o stopniowe wlewanie bulionu czy pomidorowego przecieru. Wtedy nie doprowadzimy do sytuacji, w której konieczne będzie zagęszczanie sosu powstającego w garnku. Będzie on zatem bardziej naturalny i smaczniejszy.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na gołąbki. Spróbujcie koniecznie najbardziej znanej współcześnie wersji dania — z sosem pomidorowym i mięsno-ryżowym farszem. Wart przetestowania jest także przepis z 1910 roku na gołąbki z nadzieniem z kaszy jaglanej.

Wiemy, co zrobić gołąbki, żeby nie wyszły suche
canva/wsmahar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: