Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.01.2023 07:36

Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny

Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny
canva/ jirkaejc

Masz ochotę na pyszne smarowidło do pieczywa? Pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia będzie wprost idealny. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 30 minut. Wątróbki wystarczy podsmażyć, zblendować i doprawić do smaku. Prawda, że nie ma w tym nic trudnego? Domowy pasztet z drobiowych wątróbek jest o wiele smaczniejszy niż kupny, gotowy produkt. Pasztet nie wymaga pieczenia, jest wilgotny, niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Wyśmienity dodatek do pieczywa zrobisz z kilku składników.

Pasztet będzie soczysty, kiedy usmażysz wątróbkę razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Mięsa nigdy nie doprawiaj na patelni, ponieważ będzie suche i twarde. Cały pasztet dopraw do smaku dopiero po usmażeniu i zblendowaniu z masłem. Pasztet przekładaj do umytych i wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.

Jeśli chcesz, aby pasztet zachował świeżość przez wiele miesięcy, zakręć szczelnie słoiki i wstaw je do garnka z wodą i pasteryzuj 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

Pasztet z drobiowych wątróbek. Zrobisz go w pół godziny

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 cebule

  • suszony tymianek

  • kostka miękkiego masła

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól, pieprz

Domowy pasztet bez pieczenia. Przepis krok po kroku

Wątróbkę oczyść i pokrój w paski. Cebulę pokrój i zeszklij na oleju na większej patelni. Dodaj mięso, liście laurowe, ziele angielskie. Całość smaż 10 minut na dużym ogniu. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.

Wątróbkę z cebulą przełóż do miski i zblenduj z masłem na gładką masę. Pasztet dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Przełóż do słoików. Jeśli chcesz, aby przetwory dłużej były świeże, słoiki zapasteryzuj.

Na obiad przygotuj przepyszne kotlety z wątróbki drobiowej. Babcia Marysia dodaje wątróbkę do rosołu. Wywar jest o wiele bardziej aromatyczny- tu poznasz przepis na wyśmienity rosół z wątróbką.

pasztet
canva/Roxiller

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: