Wyraziste gołąbki z charakternym dodatkiem. Gratka dla miłośników ostrzejszych smaków
Gołąbki w sosie pomidorowym mogą się znudzić. Warto urozmaicić je o dodatek ostrej papryczki, która nada charakteru i sprawi, że danie będzie bardziej rozgrzewające. Pikantna odsłona klasycznego dania idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Wasza rodzina ją pokocha.
Pomidorowy sos, który jest częstym dodatkiem do gołąbków z mięsem i ryżem, można wzbogacić, korzystając zarówno z aromatycznych ziół, jak i z bardziej wyrazistych przypraw takich jak cynamon, imbir czy ostra papryka. Tym razem stawiamy na tę ostatnią i proponujemy podanie faszerowanej kapusty z pełnym charakteru przecierem z nutą chili.
Przepis na gołąbki z ostrym sosem pomidorowym
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
1 niezbyt duża kapusta włoska
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
300 g ryżu białego
1 większa cebula
1 jajo
około 500 g przecieru pomidorowego, najlepiej domowego
1-2 średniej wielkości chili
3/4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażeni
Jak zrobić gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym? Znamy prosty przepis
Ryż płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8 minut. Chcemy, by był al dente, czyli półtwardy. Studzimy go i łączymy z mięsem mielonym i podsmażoną na oleju posiekaną cebulą. Dodajemy jajko, po czym doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
Kapustę włoską sparzamy poprzez gotowanie we wrzątku przez minimum 10 minut. Po tym czasie liście powinny swobodnie odchodzić od główki. Jeśli tak nie będzie, podgrzewamy ją nieco dłużej.
Przygotowany farsz zawijamy w kapustę, tak, aby uzyskać zgrabne sakiewki. Na dnie dużego garnka umieszczamy zbyt małe lub porwane liście, które nie nadawały się do faszerowania. Na nich układamy gołąbki i zalewamy je bulionem.
Gotujemy przez 30-40 minut, po czym dodajemy przygotowany wg poniższej instrukcji sos pomidorowy. Podgrzewamy do czasu, aż uzyskamy pożądaną gęstość i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Gołąbki serwujemy ze świeżym chlebem.
Przygotowanie pikantnego sosu pomidorowego do gołąbków
Papryczki chili myjemy i pozbawiamy pestek. Drobno je kroimy. Podsmażamy delikatnie na dobrze rozgrzanym oleju. Wlewamy przecier pomidorowym i podgrzewamy, aż nieco zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną papryki wędzonej.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy rarytas z czerwoną soczewicą i fetą. Być może też skusi was wersja z ziemniakami i wędzonym boczkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama