Co zrobić, żeby jajka na twardo łatwo się obierały?
Przygotowujecie jaja na twardo, ale nie możecie ich szybko i sprawnie obrać, bo skorupka przylega zbyt dobrze? Są patenty, które sprawią, że ten problem przestanie wam spędzać sen z powiek. Jednym ze sposobów na jego uniknięcie jest wcześniejsze wyjęcie jaj z lodówki. Zróbcie to na pół godziny przed gotowaniem, a skorupka łatwiej odejdzie.
Jajka na twardo są składnikiem popularnej sałatki jarzynowej. Często przyrządzamy je też na uroczyste śniadania z farszem. W obu tych przypadkach warto, aby nie były poszarpane z wierzchu. Dania wtedy nie tylko będą wyglądały nieestetycznie, ale sam proces pozbawiania produktu skorupki będzie trudniejszy. Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zajmował zbyt dużo czasu.
Sprytne sposoby na obieranie jajek
Aby obieranie jaj na twardo nie nastręczało problemów, dobrze jest wyjąc produkt z lodówki na minimum pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Obróbka zimnych jaj sprzyja pękaniu skorupki i powstawaniu nieładnych bruzd na ich powierzchni.
Ważne jest też, by zanurzać je w zimnej wodzie. W ten sposób nie tylko będziemy mieli pewność, że jajko się dobrze rozgrzeje przed gotowaniem, ale też nie narazimy go na gwałtowną zmianę temperatury, która często wpływa na pojawianie się pęknięć.
Koniecznie również zalejcie jaja wodą tak, aby całe były zanurzone. W przeciwnym wypadku nie będą się równomiernie gotowały i może pojawić się problem z odchodzeniem skorupki. Dobór garnka i liczby jaj do jednoczesnego gotowania jest równie ważny.
Wodę warto uzupełnić o dodatek sody oczyszczonej lub soli, które ułatwią się zdejmowanie krzemowej osłonki. Na średniej wielkości garnek wypełniony wodą wystarczy 1 płaska łyżeczka proszku.
Po ugotowaniu jaja dobrze jest także zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut. Nie powinny jednak czekać na obieranie zbyt długo — im dłużej będziemy zwlekać, tym będzie to trudniejsze.
Pamiętajmy też o tym, by odpowiednio dobrać czas gotowania. Mierzymy go zawsze od momentu zagotowania wody, a gdy ta zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika. Duże jaja gotujemy 10 minut, średnie 9, a małe 8. Nie przeciągajmy tego czasu — wtedy żółtko stanie się suche i pojawi się na nim nieładna zielono-szara obwódka.
Źródło zdjęcia: canva/Ann_Zhuravleva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram