Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby tatar nie zmieniał koloru? Kluczowe są 2 zasady
Adam Moskal
Adam Moskal 20.04.2022 17:44

Co zrobić, żeby tatar nie zmieniał koloru? Kluczowe są 2 zasady

Befsztyk tatarski
canva/ValentynVolkov, Getty Images

Przygotowujesz się na małą imprezę i zrobiłeś tatar, lecz ten szybko zaczął ciemnieć? Aby temu zapobiec, kluczowe są dwie zasady. Po pierwsze nie należy mieszać mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, a po drugie trzeba dodać do mięsa odrobinę soku z cytryny. Poniżej zamieściliśmy więcej ważnych informacji na temat idealnego tatara.

Tatar stanowi delikates, który ochoczo przygotowywany jest na szczególne okazje. Dlatego też tak ważny jest ładny i apetyczny wygląd dania - nikomu nie zależy bowiem, aby tatar odpychał swoją prezencją.

Ryzyko ściemnienie mięsa po posiekaniu jest całkiem spore, lecz wystarczy zastosować się do dwóch zasad, aby zminimalizować to zagrożenie. Dzięki nim każda porcja mięsnej przekąski zachwyci.

Tatar zmienia kolor? Wiemy co robić

Mięso wołowe charakteryzuje się soczystym czerwonym kolorem, który jest dużą zaletą każdego tatara. Niestety pod wpływem tlenu i innych czynników barwnik w mięsie utlenia się i blaknie, nadając mięsu szaro-brązowy, mało apetyczny kolor.

Najważniejszą zasadą podczas sporządzania tatara, jest niemieszanie go z cebulą przed podaniem. Siekana cebula wydziela dużo soku, który przyspiesza utlenianie i odbarwianie wołowiny.

Skrop mięso sokiem z cytryny

Tak jak w przypadku innych produktów spożywczych, które w czasie utleniania zmieniają kolor, z pomocą przychodzi sok z cytryny. Zawiera on witaminę C, która spowalnia proces zmiany barwy.

Pamiętaj, żeby nie wlać go za dużo - na 200 gramową porcję mięsa, sok wyciśnięta z 1 plasterka w zupełności wystarczy. Więcej może przyczynić się do zmiany smaku tatara.

Siekać czy mielić?

Odwieczne pytanie, wokół którego od lat toczą się zażarte dyskusje. Eksperci nie mają jednak złudzeń i tatar siekany generalnie lepiej smakuje od mielonego. Jego tekstura jest zwyczajnie przyjemniejsza.

Nie wykluczają oni jednak również mielenia mięsa w sytuacjach, gdy siekanie jest niemożliwe, brakuje czasu w warunkach domowych, lub po prostu gotujący nie ma takich zdolności kulinarnych. Ostateczna decyzja należy zawsze do Ciebie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasycznego tatara z niecodziennym dodatkiem. Ten tekst wyjawia przepis na tradycyjny sos tatarski.

Tatar

Źródło zdjęcia: canva/Dihan de Silva, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: forum.gazeta; befsztykblog.wordpress