Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki. Hit wśród przetworów

Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki. Hit wśród przetworów

Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki
canva/FRANCESCO VIGNALI

Cukinia w zalewie musztardowej jest smakowitym dodatkiem do wielu dań. Warzywo w wyrazistym sosie pasuje zarówno do kanapek, jak i sałatek czy dań obiadowych. Smak bije na głowę przetwory przygotowane z ogórków. Jest tak dobra, że od razu zrobicie więcej. Koniecznie spróbujcie.

Zrobienie cukinii w zalewie jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie obfitych zbiorów warzywa. Smakołyk można zjeść przy wielu okazjach, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy oczyścić warzywo i przenieść do słoików wraz z zalewą i przyprawami. Każdy sobie poradzi, a efekty zbiorą mnóstwo komplementów.

Przepis na smakowitą cukinię w musztardowej zalewie

Składniki:

  • 4 kg cukinii

  • 3 litry wody

  • po 2 szklanki octu spirytusowego oraz cukru

  • 4 łyżki soli

  • 10 łyżek ulubionej musztardy np. sarepskiej

  • liście laurowe

  • ziarna ziele angielskiego

  • gałązki kopru z baldachami

Jak zrobić cukinię w zalewie musztardowej? Przepis jest prosty

Zaczynamy od umycia i obrania cukinii. Następnie warzywo kroimy w słupki. Jeśli w środku są pestki, usuwamy je. Przygotowane kawałki układamy pionowo w czystych i wyparzonych słoikach.

Do każdego naczynia dodajemy po kilka ziaren ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe i 1 gałązkę kopru. Wodę umieszczamy w większym garnku. Wsypujemy cukier oraz sól. Wlewamy ocet. Całość zagotowujemy i podgrzewamy do rozpuszczenia sypkich składników, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia.

Dodajemy musztardę i rozprowadzamy ją. Gorącym płynem wypełniamy słoiki i zakręcamy je starannie. Przenosimy je do wyłożonego ściereczką garnka, po czym gotujemy zanurzone w wodzie do 3/4 wysokości naczyń do 5 minut. Wyroby możemy też pasteryzować w piekarniku. Po przygotowaniu studzimy i przechowujemy w spiżarce.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite przetwory na zimę. Z tego artykułu dowiecie się jak w słoikach zamknąć fasolkę szparagową. Ten natomiast zdradza recepturę na pyszny sok z wiśni.

Cukinia w zalewie musztardowej jest pyszna
canva/Sebalos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: