Cukinia z fetą - szybka i prosta kolacja
Szukasz pomysłu na szybką i prostą kolację? Przepis na cukinię z fetą, zapiekaną z bułką tartą jest wyjątkowo prosty, smaczny, a kolację przygotujesz na podstawie składników, które z pewnością masz w domu. Cukinia z bułką tartą, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i szczypiorku ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak ją przygotować.
Cukinia, podobnie jak fasolka szparagowa, smakuje obłędnie w towarzystwie bułki tartej. Podpieczona z oliwą, z dodatkiem oregano i fety z pewnością skradnie serca wszystkich domowników. Wykorzystaj również sezon na orzechy włoskie i posyp nimi gotową potrawę. Są bardzo smaczne, zdrowe i doskonale komponują się z cukinią, bułką i fetą.
Ser feta jest tradycyjnym, greckim serem solankowym, produkowanym z sera koziego lub owczego. Jest delikatny, lecz mocno słony, dzięki czemu doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami i sałatkami. Podczas kupowania sera, zawsze zwracaj uwagę na opakowanie i skład. Ser przypominający fetę o nazwie "ser sałatkowy" lub "ser typu greckiego" nie jest prawdziwą fetą i przygotowywany jest z mleka krowiego.
Z serem feta możesz przygotować wiele pysznych i prostych potraw. Tarta ze szpinakiem i fetą to pomysł na lekką i bardzo smaczną kolację dla całej rodziny.
Przepis na cukinię z fetą
Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie
pół opakowania sera feta
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
orzechy włoskie
szczypiorek
łyżka bułki tartej
oregano
sól, pieprz
Jak przygotować cukinię z fetą?
Cukinie umyj, osusz i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Fetę pokrój na małe kawałki lub pokrusz. Obierz orzechy z łupinek, posiekaj szczypiorek
Przygotuj marynatę: do miseczki wsyp bułkę tartą i polej oliwą tak, aby bułka była mokra. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw oregano i wymieszaj.
Plasterki cukinii wyłóż na blachę z pergaminem do pieczenia, dopraw solą, pieprzem, posmaruj marynatą, następnie połóż ser feta. Piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Podaj z orzechami i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.