Smakosze.pl
Cukinie w koszu

canva/pixelshot

Czy można jeść cukinię na surowo?

25 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 2 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Cukinia jest smacznym i lekkostrawnym warzywem, które pojawia się w wielu daniach. Zazwyczaj dodajemy ją do klasycznego leczo, zdrowych sałatek czy do zup kremów. Często przedtem warzywo gotujemy, pieczemy lub podsmażamy. Mało kto bowiem wie, że cukinię możemy zjeść również na surowo.

Kabaczek zawiera sporo witaminy C, przeciwutleniaczy i wiele dobroczynnych dla naszego organizmu pierwiastków m.in. fosfor, wapń, żelazo, potasu, a nawet jod. Warto zatem po niego sięgać możliwie często przygotowując przeróżne dania.

Zupa dyniowa Karola Okrasy

Przepis Okrasy na wyśmienitą zupę z dyni

CZYTAJ DALEJ

Czy cukinię możemy jeść na surowo?

Cukinią delektować możemy się w każdej postaci, bo jadalna jest zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Doskonale smakuje pocięta na cienkie paseczki, które przypominają makaron spaghetti. Możemy z powodzeniem podać go do pieczonej ryby wraz z pomidorami suszonymi ze słoika.

Surowa cukinia sprawdzi się też jako składnik tradycyjnej mizerii. Możemy ją połączyć z ogórkiem lub całkowicie go na nią wymienić. Doprawmy mizerię czosnkiem i koperkiem, a zyska maksimum smaku.

Pocięta w plasterki i podduszona lub grillowana cukinia to z kolei pyszna kompanka dla sznycla czy mielonego. Uzupełniając ten duet o dobry makaron z sosem jogurtowym i nutą cytryny stworzymy naprawdę smaczne danie. Talarki z cukinii możemy też obtoczyć w pysznej panierce i podać zamiast kotletów.

Sposobów na przyrządzenie cukinii jest naprawdę dużo i ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. Jest jednak jedna sytuacja, kiedy jej jedzenie powinniśmy sobie odpuścić. Nie spożywajmy cukinii, która jest gorzka. Ten smak świadczy o zawartości toksycznych substancji, które mogą prowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunek. Unikajmy więc egzemplarzy, które nie są lekko słodkie w smaku.

Po pomysły na pyszne dania z tym warzywem w roli głównej zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na bigos z cukinii oraz pyszne ciasto cytrynowe, które dzięki dodatkowi warzywa staje się przyjemnie wilgotne.

Pokrojone cukinie na desce

Pokrojone cukinie na desce

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >