Czy można jeść skrystalizowany miód?
Dobrej jakości miód to gwarancja zawartości wielu pozytywnie wpływających na nasze zdrowie składników odżywczych. Na półkach sklepowych znaleźć możemy jednak różne produkty opatrzone tą nazwą. Podpowiadamy jak rozpoznać czy wybrany przez was produkt będzie spełniał.
Wydobyty prosto z ula miód jest płynny, podobnie jak sztucznie tworzone produkty. Z czasem jednak może mętnieć i gęstnieć, a te z was, które rzadko po niego sięgają, mogą mieć wątpliwość, czy zawartość pokryta warstwą cukru jest jeszcze zdatna do spożycia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy bezpieczne jest jedzenie skrystalizowanego miodu?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta — można. Krystalizacja jest naturalnym procesem zachodzącym w miodzie. Mimo iż miód wybierany jest w postaci płynnej, to z czasem jego struktura zmienia się, stopniowo coraz bardziej przypominając ciało stałe. Także obecność grudek i kryształów w żaden sposób nie determinuje jego zepsucia. Jedynie dowodzi, że produkt, z którym mamy do czynienia powstał w sposób naturalny.
Miód akacjowy jako jedyny nie wytwarza kryształów — w płynnej postaci możecie się cieszyć nim nawet przez rok. Pozostałe miody naturalne stopniowo krystalizują i ulegają rozwarstwieniu. Dno słoika często wypełniają kryształy glukozy, podczas gdy w górnych warstwach przeważa fruktoza.
Jak korzystać ze skrystalizowanego miodu?
Jeśli potrzebujemy miodu w postaci płynnej, nie musimy ograniczać się do kupowania świeżo zebranego lub sztucznego miodu. Procesy zachodzące w miodzie naturalnie są odwracalne. Możemy je też dodatkowo opóźnić, przetrzymując słoik z naszym miodem w miejscu ciemnym oraz chłodnym.
Skuteczne w przywracaniu płynnej konsystencji będzie podgrzanie miodu np. w kąpieli wodnej. Decydując się na to, nie doprowadzajcie miodu do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. Przywrócicie mu wtedy pożądaną postać, ale narazicie się też na utratę prozdrowotnych właściwości.
Miód jest nie tylko zdrowy, ale też uniwersalny. Możesz go wykorzystać zarówno w potrawach wytrawnych — takich jak pieczone udka - jak i w deserach. Polecamy nasz przepis na pyszny miodownik.
Źródło zdjęcia: canva/Solstizia
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: miodywowka, pasiekisadowskich