Czy można jeść surową cukinię? Mnóstwo osób jest w błędzie, nie każdy ma świadomość
Czy cukinię można jeść na surowo? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Cukinię jemy bardzo często i dodajemy ją do wielu dań, głównie jednak po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. Czy możemy jeść surową cukinię?
Cukinia to zdrowe i lekkostrawne warzywo, którego uniwersalny, delikatny smak pozwala na łączenie go praktycznie z każdym dodatkiem. Cukinia z grilla, pieczona, faszerowana, smażona i gotowana to prawdziwy rarytas. Z cukinii ugotujemy również pyszne zupy w formie kremu, sosy, zrobimy placki i wiele innych dań.
Cukinia to źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu. Warzywo bogate jest również w białko, a także niewielką ilość błonnika. Cukinia polecana jest wszystkim osobom będącym na diecie- 100 g produktu to zaledwie 16 kcal.
Czy wiesz, że z cukinii zrobisz też ciasto? Tu poznasz przepis na delikatne, czekoladowe ciasto z cukinią, jest idealne do kawy.
Czy można jeść surową cukinię?
Cukinia jest warzywem, które spokojnie możemy jeść na surowo, smakuje wtedy równie dobrze, jak po obróbce termicznej. Cukinia surowa ma delikatny smak i świetną, chrupiącą strukturę.
Skóra cukinii jest dość twarda, a warzywa są pryskane, dlatego też zaleca się obranie cukinii ze skóry przed jedzeniem jej na surowo. Pamiętajmy również, że warzywa ma delikatny smak, kiedy będzie gorzka, nie nadaje się do spożycia.
Co można przygotować z surowej cukinii?
Z cukinii zrobisz lekką, zdrową i mało kaloryczną przekąskę- obierz i pokrój warzywo w słupki i podaj razem z marchewką, ogórkiem, rzepą. Możesz również przygotować lekki dip na bazie jogurtu naturalnego, będzie pysznie.
Cukinię możesz również dodać do surówek, twarogu na śniadanie, a także pokroić w plastry i poukładać na kanapce. Warzywo doskonale łączy się również owocami, jak kiwi, jabłko, banan, możesz więc zrobić pyszny i zdrowy koktajl, który doda Ci energii na cały poranek.
Pomysł na wiosenny podwieczorek lub kolację? Pokrój cukinię w plastry, posmaruj serkiem wiejskim lub kanapkowym i podaj np. ze szczypiorkiem, oliwkami, suszonymi pomidorami, będzie lekko i pysznie.
Źródło zdjęcia: canva/ VankaD
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: przepisy.pl, newsy.gotujmy.pl