Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T153533.913

canva/jstankiewiczwitek

Przepis siostry Anastazji na cudowne knedle ze śliwkami

7 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jesień to czas kolejnych cudownych sezonowych warzyw i owoców. W tym okresie szczególnie warto sięgnąć po apetyczne śliwki. Kultowym przepisem na ten czas są choćby uwielbiane knedle. Swoim przepisem na to danie podzieliła się sama siostra Anastazja. Jaki patent ma na nie słynna zakonnica?

Knedle ze śliwkami to niezapomniane danie, które może kojarzyć się z czasami naszego dzieciństwa. Warto je odtworzyć i znów zachwycić się ich smakiem. Polecamy przepis siostry Anastazji, która nie od dziś uchodzi w wielu domach za prawdziwy kulinarny autorytet!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis siostry Anastazji na pyszne knedle ze śliwkami

Składniki:

  • ok. kilogram ziemniaków

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1-2 łyżki oleju

  • śliwki

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T163942.784

Czy powinno się obierać ogórki do zupy ogórkowej?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz, a następnie ugotuj ziemniaki. Po przestudzeniu je zemlej. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajko, sól i olej. Wyrób ciasto.

Uformuj z niego małe placuszki, ich środek wypełnij śliwką, a następnie dokładnie zlep ich brzegi, formując kulki. Knedle wrzuć na gorącą osoloną wodę. Gotuj je przez 2-3 minuty, sprawdzając, czy owoce są miękkie. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej inspiracji na jesienne dania m.in. prosty przepis na śliwki w occie i wyborne racuchy ze śliwkami.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kuchnia Polska siostry Anastazji, wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >