Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T153533.913

canva/jstankiewiczwitek

Przepis siostry Anastazji na cudowne knedle ze śliwkami

16 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jesień to czas kolejnych cudownych sezonowych warzyw i owoców. W tym okresie szczególnie warto sięgnąć po apetyczne śliwki. Kultowym przepisem na ten czas są choćby uwielbiane knedle. Swoim przepisem na to danie podzieliła się sama siostra Anastazja. Jaki patent ma na nie słynna zakonnica?

Knedle ze śliwkami to niezapomniane danie, które może kojarzyć się z czasami naszego dzieciństwa. Warto je odtworzyć i znów zachwycić się ich smakiem. Polecamy przepis siostry Anastazji, która nie od dziś uchodzi w wielu domach za prawdziwy kulinarny autorytet!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis siostry Anastazji na pyszne knedle ze śliwkami

Składniki:

  • ok. kilogram ziemniaków

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1-2 łyżki oleju

  • śliwki

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T163942.784

Czy powinno się obierać ogórki do zupy ogórkowej?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz, a następnie ugotuj ziemniaki. Po przestudzeniu je zemlej. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajko, sól i olej. Wyrób ciasto.

Uformuj z niego małe placuszki, ich środek wypełnij śliwką, a następnie dokładnie zlep ich brzegi, formując kulki. Knedle wrzuć na gorącą osoloną wodę. Gotuj je przez 2-3 minuty, sprawdzając, czy owoce są miękkie. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej inspiracji na jesienne dania m.in. prosty przepis na śliwki w occie i wyborne racuchy ze śliwkami.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kuchnia Polska siostry Anastazji, wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >