Przepis siostry Anastazji na cudowne knedle ze śliwkami
Jesień to czas kolejnych cudownych sezonowych warzyw i owoców. W tym okresie szczególnie warto sięgnąć po apetyczne śliwki. Kultowym przepisem na ten czas są choćby uwielbiane knedle. Swoim przepisem na to danie podzieliła się sama siostra Anastazja. Jaki patent ma na nie słynna zakonnica?
Knedle ze śliwkami to niezapomniane danie, które może kojarzyć się z czasami naszego dzieciństwa. Warto je odtworzyć i znów zachwycić się ich smakiem. Polecamy przepis siostry Anastazji, która nie od dziś uchodzi w wielu domach za prawdziwy kulinarny autorytet!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodny przepis siostry Anastazji na pyszne knedle ze śliwkami
Składniki:
ok. kilogram ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki oleju
śliwki
Sposób wykonania:
Obierz, a następnie ugotuj ziemniaki. Po przestudzeniu je zemlej. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajko, sól i olej. Wyrób ciasto.
Uformuj z niego małe placuszki, ich środek wypełnij śliwką, a następnie dokładnie zlep ich brzegi, formując kulki. Knedle wrzuć na gorącą osoloną wodę. Gotuj je przez 2-3 minuty, sprawdzając, czy owoce są miękkie. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej inspiracji na jesienne dania m.in. prosty przepis na śliwki w occie i wyborne racuchy ze śliwkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Kuchnia Polska siostry Anastazji, wyd. WAM