Czy trzeba nacinać kiełbasę na grilla? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Po kiełbasę z grilla sięga wielu smakoszy. Jej przyrządzanie wydaje się bardzo proste. Wystarczy bowiem naciąć wyrób i położyć go na ruszcie. Tylko czy na pewno? Jeśli nie zastanawialiście się nigdy, po co nacięcia są robione, informacja, że nie jest to konieczne, może być dla was zaskakująca. Ubogie w tłuszcz kiełbaski powinny jednak być pieczone w całości. Sprawdźcie dlaczego.
Kiełbasa z grilla jest doskonała zarówno w towarzystwie chrupiącego domowego chleba i ketchupu, jak i z delikatnymi grillowanymi szparagami czy inną lekką surówką. Okazuje się jednak, że popularny zabieg nacinania może znacznie wpłynąć na smak upieczonego rarytasu.
Nacinanie kiełbasy na grilla nie jest konieczne
Większość z nas ma świadomość, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dobrej jakości kiełbasa zawiera znaczną jego ilość. Po upieczeniu na grillu jednak czasami staje się sucha i pozbawiona aromatu. Dzieje się tak właśnie dlatego, że przed upieczeniem ją nacięliśmy.
Tłuszcz, zamiast pozostać wewnątrz wyrobu, wypływa z niego. Przecinając kiełbaski, sprawiamy więc, że po upieczeniu gorzej smakują. Wymagać więc będą obfitej ilości dodatków np. sosów.
Co więcej, jeśli zrezygnujemy z zastosowania tacek, wytopiony z kiełbasek tłuszcz będzie przedostawał się bezpośrednio na węgiel. Doprowadzi to do powstania wielu szkodliwych dla zdrowia związków, które przenikną do pieczonej żywności. Naprawdę nie warto ryzykować.
Jak uchronić kiełbasę przed pękaniem?
Przyzwyczajenie do nacinania kiełbas uzasadniane jest koniecznością uchronienia ich przed pękaniem. Zdarza się jednak, że nawet po zastosowaniu tej procedury nieestetyczne przerwy i tak się pojawią. Powstaje zatem pytanie, czy warto smak stawiać na drugim miejscu?
Pęknięta kiełbaska nie uwolni aż tak dużo tłuszczu, jak wyrób wcześniej nacięty. Przede wszystkim dlatego, że do przerwania ciągłości skórki dojdzie najprawdopodobniej pod koniec pieczenia. Jeśli mimo wszystko, jeśli obawiacie się go, lepiej będzie wyrób lekko nakłuć niż rozcinać w wielu miejscach.
Źródło zdjęcia: canva/MNstudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki
Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: haps