Smakosze.pl
uroczysty stół

canva/alexkoral

Czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post?

22 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Za kilka dni Dzień Wszystkich Świętych. Odwiedzimy groby bliskich, a potem będzie czas na rozmowy przy odświętnie zastawionym stole. Niektórzy pytają nas, czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post. Postaramy się rozwiać wasze wątpliwości.

Post w Kościele katolickim ma charakter pokutny. Polega na nie spożywaniu mięsa i pokarmów mięsnych. Wierni powinni też wtedy ograniczyć ilość i wielkość spożywanych posiłków.

Post obowiązuje osoby w wieku od 18 do 60 lat, choć często zaleca się też, by pościły dzieci, które już przyjęły Pierwszą Komunię Świętą.

Czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post?

Post w Kościele katolickim obowiązuje w każdy piątek, a także w Środę Popielcową i w Wielki Piątek. Jeśli w zwykły piątek wypada święto, wtedy post jest zniesiony.

W tym roku Święto Wszystkich Świętych wypada w poniedziałek, wierni nie muszą więc pościć.

kawa i mleczko

Co dodawać do kawy zamiast mleka?

CZYTAJ DALEJ

Są dwa rodzaje postów

Post jakościowy to powstrzymywanie się od spożywania pokarmów mięsnych. Obowiązuje on w każdy piątek, o ile nie wypada wtedy żadne święto.

Post ilościowy polega na spożyciu do syta tylko jednego posiłku w ciągu dnia, natomiast rano i wieczorem powinniśmy zjeść wtedy lekki posiłek. Taki post powinniśmy zachować w Wielkim Tygodniu od poniedziałku do czwartku.

Skoro już wiesz, że we Wszystkich Świętych nie trzeba pościć, podejmij tego dnia rodzinę wyjątkowym obiadem. Zobacz, jak przygotować pyszną kaczkę, a także jak zrobić indyka w morelowym sosie.

pieczony drób

pieczony drób

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziennikzachodni

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >