Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.11.2022 21:09

Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału

domowy twarożek
Canva / Elena_P

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie domowego twarożku nie jest trudnym zadaniem. Nie ważne, czy mieszkasz w małej miejscowości, czy też w centrum wielkiego miasta - taki twaróg jest w zasięgu Twoich możliwości. Jedynym, o czym musisz pamiętać, jest wybór odpowiedniego mleka.

Do przyrządzenia domowego twarożku najlepiej wykorzystać zsiadłe mleko. Powstaje ono w wyniku przechowywania mleka świeżego lub pasteryzowanego poza lodówką. Na twarożek zupełnie nie nadaje się mleko UHT. A to dlatego, że jest poddawane mocniejszej pasteryzacji, która pozbawia je wszelkich mikroorganizmów odpowiadających za zakwaszanie.

Domowy twarożek można zrobić z mleka słodkiego, zsiadłego lub z mieszanki obu. Twarożek z mleka słodkiego wymaga nieco więcej czasu, niż jego kwaśny odpowiednik. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na domowy twarożek.

Przepis na domowy twarożek ze słodkiego mleka

Składniki:

  • 1,5 l tłustego mleka prosto od krowy lub świeżego (nie UHT)

  • 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego

Jak w prosty sposób zrobić domowy twarożek?

Mleko na domowy twarożek wlej do dużego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu pilnując, aby go nie zagotować, ani nie przypalić. Kiedy mleko będzie już ciepłe, zmniejsz do minimum moc palnika.

Do mleka na domowy twarożek dolej kefir lub jogurt naturalny. Wymieszaj całość, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż zauważysz oddzielającą się na powierzchni niemal klarowną ciecz, czyli serwatkę.

Serwatkę znad twarożku zlej do czystego naczynia. Pozostałą zawartość garnka przełóż na sito wyłożone czystą gazą. Twarożek pozostaw do ocieknięcia, co zajmie 3-4 godziny.

Z dodatkiem twarogu przygotujesz pożywną pastę na kanapki. Twarogowe placuszki to regionalny przysmak z okolic Krakowa.

domowy twarożek
domowy twarożek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: