Czym nakarmić gości na piątkową kolację? Moi uwielbiają postną zapiekankę z rybą i warzywami na kruchym cieście
Na kruchym cieście można podać wszystko. Zwłaszcza, jeśli robi się je tak szybko. Wędzona (pieczona, gotowana) ryba, cebula, ser i śmietana gwarantują danie pyszne i wykwintne. Ulubione warzywa i przyprawy jeszcze bardziej uszlachetnią smak.
Krucha zapiekanka z rybą krok po kroku (50-60 minut)
To pyszne danie robi się bardzo szybko i doskonale nadaje się na postne dni. Dzięki niemu znika problem eleganckiej piątkowej kolacji. Z pieczeniem zmieścisz się w godzinie.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ¾ kostki zimnego masła
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- 1 mała cukinia
- Kilka kawałków dowolnej wędzonej lub pieczonej albo gotowanej ryby
- Szczypior lub szczypiorek
- Szklanka tłustej, gęstej śmietany (18%)
- 1-2 gałki mozzarelli lub innego łatwo topiącego się startego sera
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
- Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i wkrawamy masło wyjęte z lodówki.
Szybko zagniatamy zwartą kulę, którą zawijamy w folię i na 10 minut wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie warto nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Kiedy ciasto jest w lodówce, obieramy cebulę i kroimy ją w pióra. Umytą cukinię kroimy w plasterki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie podnosiło się w piecu.
Wkładamy ciasto do pieca na 15-20 minut. W tym czasie podsmażamy cebulę do zeszklenia, po chwili cukinię.
Wyjmujemy ciasto z pieca, rozkładamy na nim podsmażoną cebulę.
Rybę drobno siekamy i rozrzucamy ją na cebuli.
Dodajemy cukinię, posiekany szczypior i przyprawy.
Zapiekanka rybna jest już prawie gotowa
W osobnym naczyniu miksujemy śmietanę, jajko i ser na jednolitą masę. Masę tę równomiernie rozprowadzamy po całej zapiekance, po czym wkładamy ją do pieca na 15-20 minut.
Kiedy śmietana się zetnie, zapiekanka jest gotowa. Wyjmujemy ją z pieca i dajemy jej odpocząć przez 10 minut. Można kroić, podawać i zachwycać gości. Zapiekanka dobrze komponuje się z sałatą z sosem musztardowym, korniszonami i wszelkiego rodzaju kwaśnymi marynatami.