Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość
Pasternak jest niezwykle podobną do pietruszki rośliną z rodziny selerowatych. Istnieje kilka drobnych szczegółów, które pomogą nam w ocenie, z których z tym warzyw się zetknęliśmy. Koniecznie sprawdźcie, bo po to zapomniane warzywo zdecydowanie warto sięgnąć.
Dawniej pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych, które wykorzystywała przede wszystkim ludność uboga. Podobny do pietruszki korzeń obecnie stracił na znaczeniu. A szkoda, bo jest nie tylko smaczny, ale tez pełen cennych składników odżywczych. Dowiedzcie się jak go odróżnić przy zakupach.
Główne różnice między pasternakiem a pietruszką
Korzeń pasternaku jest większy i bardziej miękki niż pietruszka. Jego górna część jest bardziej zaokrąglona, a miejsce, w którym wyrasta natka, otacza ciemna obwódka niewystępująca u popularnego składnika włoszczyzny.
Liście pasternaku są też osadzone głębiej, niż w ma to miejsce w przypadku pietruszki. Co więcej, w przeciwieństwie do naci, nie są one wykorzystywane w kuchni ze względu na fakt, iż są twarde i mało smaczne.
Smak i zastosowanie pasternaku
Pietruszkę od pasternaku odróżnimy również próbując obu warzyw. Choć w odbiorze pasternak jest bardzo zbliżony do powszechniej wykorzystywanego korzenia pietruszki, korzenia pietruszki, będzie nieco słodszy. Są osoby, które opiszą go jako połączenie pietruszki i marchewki.
To właśnie wyczuwalna słodkość powodowała, że dawniej pasternak stosowano do słodzenia napojów. Obecnie często dodaje się go do placków ziemniaczanych czy purée. Można z niego przygotować także pyszne surówki czy zdrowe chipsy.
Dlaczego warto sięgać po pasternak?
Mylone z pietruszką warzywo bogate jest przede wszystkim w potas, witaminę C i E oraz kwas foliowy. Korzeń dostarczy nam tez solidną dawkę fitozwiązków m.in. rutyny czy furanokumaryny.
Dowiedziono, że warzywo to pozytywnie wpływa na regulację trawienia, pobudza apetyt i wspomaga odporność. Pasternak jest też cenione za swoje właściwości moczopędne, uspokajające i przeciwutleniające.
Po więcej informacji na temat pietruszki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy, jakie są zalety spożywania natki z tego warzywa. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na pyszną zupę krem z jej korzenia.
Źródło zdjęcia: canva/Michel VIARD
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Odpowiedź zaskakuje
Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik
Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek
Źródło: odzywianie.hellozdrowie, muratordom