Smakosze.pl

canva/gbh007

Dlaczego najlepsi kucharze dodają do rosołu ocet? Nie uwierzysz, jaką ten płyn ma moc

9 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dobry rosół musi być aromatyczny i esencjonalny. Najlepszym sposobem na przyrządzenie dania smacznego, pełnego cennych składników odżywczych jest wlanie do gotującego się wywaru niewielkiej ilości octu. Trik szefów kuchni jest niezawodny. Zdradzamy, jak działa.

Sekretem idealnego rosołu nie są odpowiednie proporcje warzyw, mięsa i wody. One są podstawą, lecz o wiele ważniejszym składnikiem, o którym wie być może tylko część szefów kuchni, jest ocet spirytusowy. Jaka jest jego funkcja? Wyjaśniamy.

Dlaczego warto wlać ocet do rosołu?

Ocet spirytusowy jest kwaśny. Będzie zatem pomocny w zbalansowaniu smaku zupy. Nie jest to jednak jego główne zadanie. Dużą istotniejszą dla smaku dania funkcją kwasu octowego będzie rozpuszczanie tkanki chrzęstnej i łącznej znajdujących się w mięsie.

Dodając go, uzyskamy bardziej esencjonalny, bogaty w kolagen bulion, ponieważ zazwyczaj zgromadzone w „głębi” mięsa składniki odżywcze będą miały możliwość „przejść” do wywaru. Potrawa będzie smaczniejsza i znacznie zdrowsza.

Ile octu można dodać do rosołu, nie tracąc smaku?

Jeśli przed wlaniem octu do rosołu powstrzymuje Was obawa, że jego smak będzie wyczuwalny w daniu, spieszymy poinformować, że na 5 litrów zupy potrzebna jest zaledwie łyżka kwaśnej przyprawy.

Najlepszym momentem na dodanie jest ten, gdy rosół gotuje się na wolnym ogniu od godziny, lecz nie wrzucaliśmy do niego jeszcze warzyw. Mięso już nieco zmięknie, a ocet pomoże „otworzyć” odpowiednie struktury, które skrywają to, co w nim najcenniejsze,

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosoły z innymi smakowitymi dodatkami. Polecamy szczególnie wersję z kurkumą i imbirem oraz wyrazistą w smaku zupę z ostrą papryką .

 Ocet warto dodać do rosołu
canva/FoodieMedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >