Dlaczego lepiej nie jadać posiłków w nocy?
Jedzenie nocą często jest krytykowane przez specjalistów od żywienia. Jak wykazały przeprowadzone przez naukowców badania, krytyka jest w pełni uzasadniona, a osoby sięgające po przekąski w porze dedykowanej spoczynkowi, powinny przemyśleć swoje postępowanie. Ryzykują bowiem m.in. zachorowanie na cukrzycę.
Pory posiłków, a zwłaszcza obiadu czy kolacji, to temat powracający w dyskusji o odżywianiu. Równie często mówi się, że jedzenie w nocy nie jest zdrowe. Potwierdziły to badania opublikowane w czasopiśmie „Science Advances”. Czego dowiedzieli się naukowcy?
Jedzenie w nocy wpływa na poziom cukru we krwi
Naukowcy porównywali wpływ jedzenia w nocy i w dzień na poziom cukru i na tzw. rytm okołodobowy. W trwającym 14 dni badaniu 19 zdrowych, młodych ochotników, poddano symulacji pracy w systemie zmianowym.
Jedna grupa uczestników spożywała posiłki w godzinach nocnych, podczas gdy druga jadła tylko w ciągu dnia. Wszystkim codziennie badano poziom cukru we krwi oraz mierzono temperaturę ciała zarówno przed jak i po „pracy nocnej".
Eksperyment wykazał, że nocne podjadanie wiążę się z ryzykiem wystąpienia stanu przedcukrzycowego. Jego pojawianie się jest jednym z czynników sprzyjających rozwojowi cukrzycy typu 2. Jedzenie wyłącznie w ciągu dnia miało odwrotny skutek — pomagało regulować poziom cukru.
Co jeszcze zaobserwowano?
Jedzenie w nocy nie tylko zaburzało regulacje poziomu cukru w organizmie, ale też wprowadzało zakłócenia pomiędzy centralnym i obwodowym zegarem okołodobowym organizmu. Zależności takiej nie zaobserwowano u osób jedzących w dzień i budzonych w nocy.
Zdaniem doktora Franka A. J. L. Scheera z Harvard Medical School, niedopasowanie centralnego zegara okołodobowego do codziennych zachowań, upośledza tolerancję glukozy. Najprawdopodobniej stan ten wynika z wewnętrznej rozbieżności między centralnym i obwodowym rytmem okołodobowym.
Źródło zdjęcia: canva/Inga Seliverstova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zdrowie.radiozet