Jak upiec ziemniaki, żeby smakowały jak z ogniska?
Ziemniaki pieczone w ognisku smakują wybornie - delikatnie wędzony aromat oraz miękkie i wilgotne wnętrze sprawiają, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem ich w ogromnych ilościach. Niestety, wiele osób nie ma możliwości zrobienia ich w dzisiejszych czasach.
Letnie ogniska są często niemożliwością dla ludzi, którzy żyją w mieście. Ich wspomnienia pełne są więc historii sprzed lat, gdy z grupą przyjaciół pichcili na ogniu kiełbaski nabite na kijki oraz ziemniaki zakopane w rozżarzonych węglach. Poniżej zdradzamy jak upiec kartofle w domowym zaciszu, aby te przypominały ich klasyczną ogniskową wersję.
Ziemniaki pieczone w piekarniku, które smakują jak z ogniska
Co ciekawe, domowe ziemniaki są znacznie prostsze w przygotowaniu niż przy ognisku - gdy żar parzy twarz i dłonie, przekładanie kartofli na drugą stronę jest dość trudnym i karkołomnym zadaniem. Dlatego sposób z piekarnikiem wydaje się o wiele przyjemniejszy i bezpieczniejszy dla tych, którzy za ogniskami nie przepadają.
Każdy, kto przypomina sobie ziemniaczki z żaru, od razu myśli o ich smaku, lecz to zapach stanowił indykator dobrze wykonanej pracy. W poniższym przepisie doskonałego aromatu, który rozchodzi się po całym domostwie, zdecydowanie nie brakuje, więc nawet największy niejadek skusi się na smakołyki, które przygotujesz.
Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.
Źródło: PingPongCat, Getty Images
Przepis na ziemniaki pieczone jak z ogniska
Składniki:
kilka sztuk ziemniaków o równej wielkości
5 łyżek mąki
3 łyżki soli
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Warto użyć delikatnej szczotki, aby mieć pewność, że wszelki brud i pozostałości po uprawie zostaną wypłukane. Ziemniaki powinny być podobnej wielkości, aby każde z nich upiekło się w tym samym czasie.
Po umyciu nie przecieraj kartofli, aby zachować na nich odrobinę wilgoci. W misce wymieszaj ze sobą mąkę i sól. Każdy z ziemniaków nakłuj kilka razy widelcem, aby para wodna nie rozsadziła ich od środka. Teraz należy dokładnie obtoczyć ziemniaki w mieszance mąki i soli.
Gdy bulwy będą dokładnie pokryte mąką, ułóż je w równych odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz je przez 50 minut. Doskonale smakują, gdy poda się je z odrobiną masła. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: innpoland.pl; money.pl