Pieczone ziemniaki jak z ogniska ZimaNady_klgd, Getty Images
Nataliia_Melnychuk, Getty Images

Jak upiec ziemniaki, żeby smakowały jak z ogniska?

Ziemniaki pieczone w ognisku są wspaniałym rarytasem, który kojarzy się z latami dzieciństwa. Obecnie wielu z nas nie robi już ognisk, a więc smak takiego przysmaku łatwo zapomnieć. Okazuje się jednak, że wystarczy upiec kartofle w specjalnej mieszance soli i mąki, aby uzyskać znane z dawnych lat aromat i fakturę.

Ziemniaki pieczone w ognisku smakują wybornie - delikatnie wędzony aromat oraz miękkie i wilgotne wnętrze sprawiają, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem ich w ogromnych ilościach. Niestety, wiele osób nie ma możliwości zrobienia ich w dzisiejszych czasach.

Letnie ogniska są często niemożliwością dla ludzi, którzy żyją w mieście. Ich wspomnienia pełne są więc historii sprzed lat, gdy z grupą przyjaciół pichcili na ogniu kiełbaski nabite na kijki oraz ziemniaki zakopane w rozżarzonych węglach. Poniżej zdradzamy jak upiec kartofle w domowym zaciszu, aby te przypominały ich klasyczną ogniskową wersję.

Ziemniaki pieczone w piekarniku, które smakują jak z ogniska

Co ciekawe, domowe ziemniaki są znacznie prostsze w przygotowaniu niż przy ognisku - gdy żar parzy twarz i dłonie, przekładanie kartofli na drugą stronę jest dość trudnym i karkołomnym zadaniem. Dlatego sposób z piekarnikiem wydaje się o wiele przyjemniejszy i bezpieczniejszy dla tych, którzy za ogniskami nie przepadają.

Każdy, kto przypomina sobie ziemniaczki z żaru, od razu myśli o ich smaku, lecz to zapach stanowił indykator dobrze wykonanej pracy. W poniższym przepisie doskonałego aromatu, który rozchodzi się po całym domostwie, zdecydowanie nie brakuje, więc nawet największy niejadek skusi się na smakołyki, które przygotujesz.

Sposób na równomierne i szybkie sparzenie kapusty na gołąbkiSposób na równomierne i szybkie sparzenie kapusty na gołąbkiCzytaj dalej

Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

Ziemniaki pieczone

Źródło: PingPongCat, Getty Images

Przepis na ziemniaki pieczone jak z ogniska

Składniki:

  • kilka sztuk ziemniaków o równej wielkości
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki soli

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Warto użyć delikatnej szczotki, aby mieć pewność, że wszelki brud i pozostałości po uprawie zostaną wypłukane. Ziemniaki powinny być podobnej wielkości, aby każde z nich upiekło się w tym samym czasie.

Po umyciu nie przecieraj kartofli, aby zachować na nich odrobinę wilgoci. W misce wymieszaj ze sobą mąkę i sól. Każdy z ziemniaków nakłuj kilka razy widelcem, aby para wodna nie rozsadziła ich od środka. Teraz należy dokładnie obtoczyć ziemniaki w mieszance mąki i soli.

Gdy bulwy będą dokładnie pokryte mąką, ułóż je w równych odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz je przez 50 minut. Doskonale smakują, gdy poda się je z odrobiną masła. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: innpoland.pl; money.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł