Smakosze.pl

canva/Pretti

Dlaczego pierogi nie chcą się lepić? Winne są nie tylko proporcje

8 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wasze pierogi nie chcą się lepić? Winny może być dodatek jajka, a także nadmiar mąki. Powodują one, że ciasto staje się twardsze, przez co znacznie trudniej połączyć ze sobą jego brzegi. Podpowiadamy, co zrobić, by rarytas zawsze wychodził i nie rozpadał się podczas gotowania.

Pierogi, które po zlepieniu nie trzymają swojej formy, nikomu nie będą odpowiadały. Nie ma nic gorszego niż wypadający farsz, a winę za ten stan zazwyczaj ponosi zwykle zbyt twarde ciasto, które nie skleja się odpowiednio. Wiemy, jak przygotować je właściwie.

Dlaczego ciasto na pierogi nie chce się lepić?

Najczęstszym powodem uzyskania mało elastycznego ciasta na pierogi jest dodawanie do niego jaj. Wiele osób uwzględnia ten składnik w pierogach, by nadać ciastu ładnego koloru. Efekt jednak bywa rozczarowujący, bo barwa może i zachwyca, ale ciasto nie lepi się prawidłowo.

Szefowie kuchni zalecają, by — jeśli już mamy ochotę na taki dodatek — wykorzystać same żółtka. Wtedy praca z ciastem będzie o dużo łatwiejsza. Wielu z nich jednak zdecydowanie odradza korzystanie z kurzego nabiału i poleca inne techniki nadawania ciastu przyjemnej tekstury i smaku. Ważne jest też, by nie przesadzać z dodatkiem mąki. Ma to znaczenie i na etapie zarabiania ciasta, a także jego wałkowania. Zbyt obfite podsypywanie mąką rozwałkowywanego ciasta spowoduje, że jego brzegi stracą lepkość, bo zostaną pokryte mącznym proszkiem.

Jak dobrze zlepić pierogi? Użyjcie oleju lub masła

Skuteczne lepienie pierogów nie powinno być trudne, jeśli przygotujemy dobre ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie, a wtedy praca z nim będzie ułatwiona. Wiele osób z tego powodu do masy dodaje trochę tłuszczu w postaci oleju lub stopionego masła.

Jednak, jeśli zadbamy o odpowiednie proporcje mąki i dobrze ciepłej wody, również uzyskamy ciasto, które dobrze się zlepi. W trudniejszych przypadkach zazwyczaj pomoże dodatkowe zwilżenie brzegów odrobiną wody.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na świetne ciasto na pierogi. W tym artykule zdradzamy, jak uelastycznić masę poprzez dodatek oleju , Ten natomiast pokazuje, jak przyrządzić nietypową wersję z sokiem z buraka .

Wiemy, dlaczego pierogi się nie lepią
canva/Atide

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >