Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?
W wielu domach nie ma Wigilii bez czerwonego barszczu. Wiele osób ma jednak problem z dosmaczeniem tej postnej zupy. Ważnym jej składnikiem jest zakwas buraczany i suszone grzyby. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy? Dzięki niemu twój barszcz będzie wyjątkowy.
Sposobów przyrządzenia czerwonego, wigilijnego barszczu jest wiele. Niewątpliwie jego podstawą jest wywar warzywny. Wiadomo, w Wigilię serwujemy raczej postne potrawy, nie ma więc mowy o zupie na mięsie. Mimo to barszcz czerwony potrafi być pełen smaku i aromatu.
Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?
Choć na pozór to połączenie nie wydaje się trafione, to jednak burak bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem. Zwłaszcza z jabłkiem o winnym smaku.
Jabłko łączy w sobie smak słodki z kwaśnym, a te smaki są jak najbardziej pożądane w barszczu. Zwłaszcza wtedy, gdy buraki nie są wystarczająco słodkie, warto doprawić barszcz cukrem, miodem lub słodkawym sokiem.
Barszcz czerwony lubi też smak kwaśny. Dzięki niemu wywar nabiera pięknej, rubinowej barwy, a jego smak staje się pełny i wyraźny.
Przepis na barszcz czerwony z sokiem jabłkowym
Składniki:
pęczek włoszczyzny bez kapusty
3 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 l zimnej wody
mały pęczek koperku
50 dag buraków czerwonych
1/2 zakwasu buraczanego
1/2 szklanki soku jabłkowego
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie barszczu
Włoszczyznę oczyść, opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziele i pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, aż do zawrzenia. Gotuj jeszcze 30 minut.
Buraki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do warzywnego wywaru razem z koperkiem i zakwasem buraczanym. Gotuj ok. 15 minut.
Do barszczu wlej sok jabłkowy, gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Po przecedzeniu podawaj z uszkami, krokietami lub pasztecikami.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować uszka do barszczu, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na paszteciki z kapustą i grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/UlaBezryk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary