Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Powód zaskakuje
Kawa z surowym jajkiem to bardzo popularny napój w krajach skandynawskich. Kawa jest kremowa i delikatna, ale przede wszystkim zdrowa. Możemy podać ją również z ulubionymi dodatkami. Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?
Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dziennego funkcjonowania. Kawę zwykle pijemy czarną lub z mlekiem, a niektórzy dodają również do niej cukier lub miód. Co ciekawe, do kawy możemy dodać także surowe jajko. To szwedzki patent na smaczny i zdrowy początek dnia.
Kawa z surowym jajkiem jest bardzo puszysta, kremowa i delikatna, a samo jajko nie jest wyczuwalne w smaku. Do kawy możemy dodać krowie mleko lub napój sojowy, migdałowy, kokosowy. Kawa jajeczna z ulubionymi dodatkami będzie smakować rewelacyjnie.
Zrezygnujmy jednak z syropów smakowych, które również dodawane są do kawy, ponieważ są naprawdę bardzo kaloryczne. Kawa z jajkiem, która ma właściwości odchudzające, nie przyspieszy metabolizmu, jeśli wlejemy do niej puste kalorie.
Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Kawa jest puszysta, kremowa i zdrowa
Kawa z dodatkiem surowego jajka doskonale pobudza z samego rana i dodaje energii. Kawa zapobiega również rozwojowi kamicy żółciowej, a także przyspiesza metabolizm i powoduje uczucie sytości, co ułatwia odchudzanie.
Kawa z jajkiem to również źródło cennych witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, a także żelaza, fosforu i selenu. Związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego też warto włączyć ją do swojej diety.
Przepis na jajeczną kawę po szwedzku
Składniki na 1 porcję:
2 łyżeczki kawy świeżo mielonej
jajko
1,5 szklanki wody
Zagotuj wodę, do małego rondla wsyp dwie łyżeczki świeżo zmielonej kawy, następnie wbij surowe jajko i wymieszaj. Do przygotowanej mieszanki wlej szklankę wrzątku. Kawę gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając.
Po tym czasie dolej resztę gotowanej wody i gotuj kolejne 2 minuty. Całą kawę możesz dodatkowo przecedzić przez sito, ale nie jest to konieczne. Do kawy możesz dodać ulubione produkty, np. miód lub mleko.
Jesienią i zimą sięgnij również po rozgrzewającą kawę z przyprawami korzennymi. Jeśli masz ochotę na solidną dawkę energii i mocne orzeźwienie, wypróbuj po kawę z dodatkiem toniku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: zdrowie.radiozet