Smakosze.pl
Kawa z imbirem jest bardzo zdrowa

Canva (blureororangestudio)

Dlaczego warto dodać imbir do kawy?

16 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kawę najczęściej pijamy z mlekiem lub dodatkiem cukru. Jednak nie są to najzdrowsze połączenia. Warto nieco poeksperymentować z tym popularnym napojem i postawić na nieco bardziej wyszukane dodatki. Mała czarna z imbirem smakuje wyjątkowo, a do tego ma bardzo zaskakujące działanie.

Choć wielu z nas nie wyobraża sobie kawy bez mleka czy śmietanki, nie są to produkty, które najlepiej komponują się właśnie z tym napojem. O wiele lepszym wyjściem jest postawienie na zdrowe dodatki, które nadają małej czarnej ciekawego smaku, przy okazji dobrze wpływając na nasz organizm.

Kawa jest napojem, który wiele osób pija na okrągło przez cały rok. Nie jest to jednak najlepszy pomysł. W największe upały lepiej w niej zrezygnować lub ograniczyć do minimum. Jeśli już jednak się na nią zdecydujemy, warto pić ją w najzdrowszym wydaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Imbir dodany do kawy zaskakuje działaniem

Imbir kupimy już właściwie w każdym sklepie, dlatego coraz chętniej korzystamy z jego lekko ostrego smaku. Coraz więcej osób poznaje też jego zalety, dzięki czemu chętniej dorzucamy go do wody z cytryną czy wielu innych napojów.

Okazuje się, że korzenny aromat imbiru doskonale komponuje się ze smakiem kawy. Napój ma też cudowny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

214487037 796920847568779 5415949671263508974 n

Przepis na ogórki curry w słoikach z dodatkiem papryki

CZYTAJ DALEJ

Imbir od pewnego czasu nie jest już wyłącznie przyprawą do wypieków. Ciekawscy smakosze doceniają też nieco inny smak świeżego kłącza rośliny i chętnie dodają go zarówno do herbaty, jak i wytrawnych potraw.

Przyprawę polubią też jednak ci, którzy dbają o zdrowe odżywianie, bo niepozorny dodatek imbiru do kawy sprawi, że lepiej poradzimy sobie z przeziębieniem ze względu na antybakteryjne i przeciwzapalne działanie rośliny.

Do kawy warto dodać odrobinę imbiru

Do kawy warto dodać odrobinę imbiru

Źródło: Canva (canvaimages)

Kawa z dodatkiem imbiru będzie świetnym napojem na sam początek dnia. Kofeina pobudzi układ nerwowy, wpłynie pozytywnie na pamięć i koncentrację, a przyprawa dodatkowo poprawi ukrwienie mózgu, wspomoże jego pracę i usprawni wydolność umysłową.

Przede wszystkim jednak kawa z imbirem niesamowicie podkręca metabolizm i wspomaga spalanie kalorii oraz zgromadzonej tkanki tłuszczowej.

Warto włączyć ją do codziennej diety, jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, bo przyprawa reguluje procesy trawienne i poprawia przemianę materii, co sprzyja odchudzaniu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >