Smakosze.pl

canva/vikif

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

2 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lubicie śliwki w occie? Tym razem proponujemy wam przygotowanie przysmaku z aromatycznymi pomidorami. Owoce w ich towarzystwie nabierają wyjątkowego charakteru i świetnie sprawdzają się zarówno jako zdrowa przekąska, jak i dodatek do obiadu. Spróbujecie?

Śliwki w occie doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, a także samodzielna przekąska. Z pewnością spodoba się amatorom kwaskowych rarytasów. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy zrobić większą ilość, bo przysmak będzie znikał błyskawicznie.

Przepis na doskonałe śliwki w occie

Do przygotowania specjału przydadzą się dwa litrowe słoiki. Powinny zmieścić proponowaną poniżej ilość produktów.

Składniki:
  • 500 g pomidorów

  • 250 g śliwek

  • 2-4 ząbki

  • 2-4 ziarna ziela angielskiego

  • 4-8 ziaren pieprz czarnego

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 2-4 gałązki świeżej bazylii

  • 40 ml octu spirytusowego

  • 240 g cukru

  • 30 g soli

  • 2 litry wody

Jak zrobić śliwki w occie? Dodajcie pomidory, a będą jeszcze lepsze

Do czystych, najlepiej wyparzonych słoików wkładamy czosnek, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i bazylię, tak aby w każdym z naczyń znalazła się połowa porcji składników. Układamy pomidory i śliwki w proporcjach 2:1.

Całość zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 25 minut, uprzednio przykrywając naczynia pokrywkami. Po tym czasie wodę z przetworów zlewamy do garnka i łączymy ją z solą oraz cukrem. Zagotowujemy ją i mieszamy.

Po około 2 minutach dodajemy ocet, a po chwili wyłączamy grzanie. Jeszcze wrzącą zalewa wypełniamy słoiki. Tym razem starannie je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Wystudzone przenosimy do spiżarki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki ze śliwkami. Szczególnie polecamy wyśmienity schab z dodatkiem jesiennego owocu. Być może spodoba wam się też sprawdzona receptura na śliwkowe ciasto z kruszonką .

Śliwki zw occie z dodatkiem pomidorów są pyszne
canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >