Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku
Sałatka z ogórków w słoiku jest wygodnym i prostym sposobem, na dodatek do obiadu czy kanapek. Połączenie dużej ilości czosnku i ogórków współgra ze sobą doskonale - dodatkową zaletą tego produktu, jest jego długa przydatność do spożycia. Niżej wyjaśniamy jak go przygotować.
Sałatka z kiszonych ogórków ze słoika jest jednym z najprostszych dodatków, które nigdy się nie nudzą i można podać je z najróżniejszymi potrawami. Obecność czosnku w bardzo dużej ilości sprawia, że całość wspomaga pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego.
Warto przy okazji wspomnieć, że tę sałatkę robi się w mniej niż 15 minut faktycznej pracy. Oczywiście proces konserwowania trwa znacznie dłużej, jednak wtedy nie trzeba niczego robić - ocet wraz z solą wykonają za nas cały wysiłek.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Przepis na sałatkę ogórkową ze słoika
Składniki:
dwa i pół kilograma ogórków
cztery łyżki soli
dwie łyżki ostrej papryki w proszku
dwie główki czosnki
osiem łyżek oliwy
dwie szklanki cukru
pół szklanki octu
Zacznij od dokładnego umycia ogórków pod bieżącą wodą. Odetnij ich końcówki, a następnie pokrój w grube plastry. Przełóż je do miski, posyp solą i odstaw na około 6 godzin, aby wyciekła z nich nadmiarowa woda.
Po tym czasie odsącz ogórki z płynu, dopraw je ostrą papryką, jedną główką czosnku grubo pokrojoną, oraz jedną główką całkowicie przepuszczoną przez praskę. Zamieszaj je i przejdź do przygotowania zalewy.
W garnku zagotuj ocet, dodaj do niego cukier oraz oliwę. Gdy rozpuści się cukier, zalej wrzącą zalewą ogórki w misce. Odstaw je na 12 godzin pod przykryciem. Po upływie czasu przełóż je wraz z zalewą do słoików. Nie pasteryzuj. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego.
Źródło: HandmadePictures, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl