Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę? Powód zachwyca

Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę? Powód zachwyca

Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę
canva/NatashaPhoto

Szarlotka jest wyjątkowo smacznym deserem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Tradycyjny wypiek przyrządzany był z dodatkiem smalcu, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji i sprawia, że wychodzi wyjątkowo kruche. Wypróbujcie tę sprawdzoną recepturę, a efekty mile was zaskoczą.

Szarlotkę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej budyniu, podczas gdy inni rezygnują z prażenia jabłek. Część korzysta ze sprawdzonego patentu polegającego na wymieszaniu masła ze smalcem. Dzięki temu uzyskuje się niezwykle delikatne ciasto kruche. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Przepis na smaczną szarlotkę na smalcu

Z podanych proporcji przyrządzicie ciasto w blasze o wymiarach 24 cm x 36 cm

Składniki:

  • 540 g mąki krupczatki

  • 100 g schłodzonego masła

  • 100 g zimnego smalcu

  • 150 g cukru

  • 3 żółtka

  • 1 jajko

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki zimnej wody

  • 1 kg jabłek

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i umieszczamy je na stolnicy lub dużej płaskiej desce. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.

Masło i smalec kroimy na kawałki, a następnie łączymy je z sypkimi produktami przy pomocy noża. Wbijamy jajko, wlewamy żółtka i wodę. Sprawnie zagniatamy masę.

Gdy powstanie jednolite ciasto dzielimy je na dwie części tak, aby jedna z nich powinna być nieco większa od drugiej. Mniejszy fragment zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Przygotowanie szarlotki:

Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przenosimy do blachy. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15-20 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dusimy przez kwadrans w garnku z grubym dnem.

Przekładamy je na spód, a następnie przykrywamy je rozwałkowanym schłodzonym ciastem. Możemy też zetrzeć masę na tarce o większych oczkach. Szarlotkę pieczemy przez 40 minut, a następnie studzimy ją na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. lodami waniliowymi.

Szarlotka na kruchym spodzie ze smalcem będzie bardzo smaczna
Szarlotka na kruchym spodzie ze smalcem będzie bardzo smaczna