Smakosze.pl

canva/TG23

Dlaczego warto dodawać do potraw lubczyk?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lubczyk jest ziołem o niebagatelnej roli w kuchni. Nadaje potrawom niezwykłego aromatu, a przy tym ma korzystny wpływ na wiele aspektów działania naszego organizmu. Uprawiana obecnie już na całym świecie przyprawa jest też stosowana jako afrodyzjak. Dowiedzcie się, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do diety.

Lubczyk stosować można dwojako. Będzie idealny zarówno jako przyprawa, jak i baza do leczniczych mikstur. Z lubczyku bowiem — podobnie jak z kwiatów lipy czy kopru włoskiego można przyrządzić wspaniały prozdrowotny napar, który pozwoli nam czerpać garściami z jego dobroczynnych właściwości.

Dlaczego warto sięgać po lubczyk?

Zioło to znane było już w starożytności, a stosowano je głównie jako dodatek do potraw. Lubczyk nie tylko nadaje daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale ma też korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy.

Roślina ta hamuje nadmierną fermentację w jelitach, wpływając tym samym na prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Co więcej, dodanie suszonych liści lubczyku do dań ciężkostrawnych pomaga lepiej je przyswoić.

Związki zawarte w tym zielu wykazują również skuteczne działanie w infekcjach układu moczowego. Ponadto zioło to wpływa na poziom libido, zwiększając go. Znajduje więc zastosowanie w produkcji preparatów dedykowanych osobom z zaburzeniami popędu seksualnego.

Jak wykorzystać lubczyk w kuchni?

Liście lubczyku charakteryzują się ostrym smakiem. W kuchni stosuje się zarówno świeże, jak i suszone zioło, a najczęściej trafia ono do dań na bazie kapusty i szpinaku. Idealnie podkreśli też smak zup m.in. rosołu, fasolowej czy grochowej.

Ziele sprawdzi się doskonale jako dodatek do domowego chleba, sałatek oraz dań rybnych. Korzystając z niego, należy zwrócić szczególną uwagę na ilość ziołowego dodatku. Nadmiar może przyćmić inne przyprawy zastosowane do przyrządzenia dania.

Lubczyk na desce
Lubczyk doskonale podkreśla smak potraw ze strączków

Źródło zdjęcia: canva/yollopuki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Zakupy spożywcze online – idealne rozwiązanie dla osób, którym wiecznie brakuje czasu!
Czytaj więcej >

Produkty

Miej się na baczności. Ta partia jaj jest niebezpieczna. Wykryto w niej groźną bakterię
Czytaj więcej >

Produkty

Wszyscy uważają, że te produkty są niezdrowe, a to nieprawda. Dietetyk obalił mity
Czytaj więcej >

Produkty

W centrum Warszawy ruszył wielki hipermarket. Będą ciekawe rozwiązania dla klientów
Czytaj więcej >

Produkty

Porażająca cena kurek w Biedronce. Aż masz opór, by je zjeść
Czytaj więcej >

Produkty

Wiele osób po niej depcze, a jest niezwykle cenna. Na herbatki i do sałatek jak znalazł
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Czytaj więcej >