Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza sałatka z ogórków, jaką jadłem. Sekret ich smaku tkwi w zalewie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.07.2024 19:13

To najlepsza sałatka z ogórków, jaką jadłem. Sekret ich smaku tkwi w zalewie

sałatka z ogórków z gyros
fot. youtube.com/jedzpysznie

Marynowane sałatki rozszerzają paletę naszych przetworów o dziesiątki nieoczekiwanych smaków. Warto spróbować tej sałatki z warzywnej z przewagą ogórków. Za jej smak odpowiada nietypowa przyprawa.

Ogórki w przyprawie gyros

Moda na bardziej wyraziste przyprawianie przetworów spopularyzowała się w ciągu ostatnich lat dzięki dalekowschodnim przepisom. Koreańska kapusta kiszona kimchi i pokrewne jej propozycje przekonują nas, by eksperymentować z przyprawami.

Do takich eksperymentów poleca się przyprawa do kebaba gyros. Polacy od lat przepadają za kebabem jako jednym z najlepszych wariantów ulicznego jedzenia, a smak ten chętnie zabieramy ze sobą do domowych kuchni. Pomagają nam w tym producenci przypraw, z których każdy oferuje swoją mieszankę. Można zastosować ją nie tylko do mięsa.

warzywa na sałatkę
fot. youtube.com/jedzpysznie
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Przetwory w przyprawie do kebaba

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ania Zyśk – jedz pysznie. Warto pamiętać o pikantnym składniku kompozycji, który autorka pomija. Choć kawałek papryczki chili świetnie wpłynie na smak takiej sałatki.

Składniki

  • 2 kg małych ogórków
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 papryki chili
  • 1 opakowanie przyprawy gyros kebab
  • 400 g cukru
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 1 szklanka octu

Przetwory ogórkowe w przyprawie gyros kebab

Warzywa płuczemy i kroimy: ogórki, czosnek i obraną marchewkę w plasterki, cebulę w pióra, a papryki i chili w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. W osobnym pojemniku mieszamy składniki marynaty, dodając szklankę wody.

Marynatą zalewamy warzywa w misce, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Mieszamy od czasu do czasu. Kiedy warzywa zmiękną i puszczą sok, przekładamy je do wyparzonych słoików. Zalewamy marynatą tak, by pokrywała warzywa, ocieramy brzegi i zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 20 minut. Po ostudzeniu na blacie do góry dnem przekładamy do spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na lekki obiad z mięsa mielonego i chłodnik z cukinii. Kadr wyróżniający pochodzi z kanału jedzpysznie na YouTube.

ogórki gyros w marynacie
fot. youtube.com/jedzpysznie