Smakosze.pl
kiwi

canva/ Yana Gayvoronskaya

Dlaczego warto jeść kiwi na czczo?

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Niepozorne kiwi zostało okrzyknięte "najzdrowszym owocem świata". Zawiera w sobie bardzo cenne dla zdrowia minerały oraz składniki odżywcze. Dlaczego warto jeść je na czczo, jeszcze przed śniadaniem? Jego zalety robią ogromne wrażenie!

Kiwi od lat jest zaliczane do tzw. "superżywności", czyli takich produktów, które charakteryzują się nie tylko walorami smakowymi, ale również zawierają cenne składniki odżywcze. Dlaczego warto sięgać po nie jeszcze przed pierwszym posiłkiem?

Czemu warto zjeść kiwi przed śniadaniem?

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne w Orlando przeprowadziło badanie, które zachwycą każdego smakosza! Okazuje się, że regularne spożywanie kiwi może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego i zmniejsza ryzyko chorób serca!

Owoc jest również skarbnicą witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Dlatego szczególnie zaleca się sięgać po nie w sezonie jesienno - zimowym, kiedy nie trudno o przeziębienia. Okazuje się również, że ten niepozorny owoc może mieć korzystny wpływ na nasze samopoczucie.

W owocu znajduje się bowiem hormon szczęścia, który zdaniem naukowców korzystnie wpływa na nasz humor. Kiwi zawiera również sporo błonnika. Jest to cenna substancja, która pomoże w walce ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu we krwi. W jaki sposób powinno się jeść ten owoc?

W jaki sposób najlepiej jadać kiwi?

Zdaniem ekspertów kiwi warto jadać na czczo. Warto je popijać szklanką ciepłej wody. Zawarte w owocu drobne pestki pozwolą nam pozbyć się zaparć. Warto zapamiętać jednak ważną zasadę.

Kiwi nie powinno się przenigdy łączyć z produktami mlecznymi. Powód? Owoc zawiera w sobie enzym, który rozkłada białko mleczne. Taki miks nie jest po prostu wskazany dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Jak je przechowywać?

W jaki sposób powinno się przechowywać kiwi?

Kiwi jest owocem, który "nie wymaga specjalnego traktowania". Może leżeć bardzo długo w naszej kuchni. Nie wpływa to na utratę zawartych w nim witamin oraz składników odżywczych. W temperaturze oko. zera owoc może być przechowywany nawet kilka miesięcy!

Kiwi ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim będzie idealnym dodatkiem do deserów. Z powodzeniem zrobimy z niego również przetwory m.in. dżem oraz chutney.

Zainteresował Cię ten artykuł? Na naszej stronie znajdziecie więcej inspirujących tekstów. Niedawno pisaliśmy m.in. na temat cen polskich truskawek oraz niezwykłych właściwościach bluszczyku kurdybanku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.abczdrowie/ lidl

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >