Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do babki wielkanocnej dodaję ten składnik. Z nim zawsze wychodzi mięciutka i wilgotna
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.03.2024 13:23

Do babki wielkanocnej dodaję ten składnik. Z nim zawsze wychodzi mięciutka i wilgotna

babka wielkanocna
YouTube/@Henia Foks

Babka wielkanocna musi znaleźć się na twoim świątecznym stole. Dodając jeden składnik, sprawisz, że będzie odpowiednio wilgotna i miękka. Z przepisem poniżej na pewno ci się uda.  

Babka wielkanocna musi być

Nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki. Nie każdy jednak decyduje się, aby zrobić to ciasto w domu. Niestety, nie zawsze wchodzi ono idealnie. Potrafi być zbyt twarde i bardzo suche.

Na szczęście możesz zrobić ją z przepisu poniżej. Ja robię babkę wielkanocną właśnie z niego i zawsze wychodzi. Nie jest sucha, a miękkość zachwyca cała moją rodzinę. Wystarczy, że dodasz jeden składnik. 

mieszanie babki.jpg
YouTube/@Henia Foks
Zaczęło się od samego rana, w Lidlu powariowali. Tylko dziś uwielbiane produkty dostaniesz za bezcen

Z jednym składnikiem będzie idealna

Do mojej babki wielkanocnej zawsze dodaję majonez. Dzięki niemu jest miękka i odpowiednio wilgotna. Składnik ni jest drogi, a zdecydowanie poprawi smak ciasta, które zniknie do ostatniego okruszka. Sprawdź, co jeszcze musi znaleźć się w składzie twojej babki z listy poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g majonezu
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 20 g proszku do pieczenia
  • sól

Przepis na babkę wielkanocną

Do dużej miski wbij jajka. Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Za pomocą miksera ubij składniki na gęstą pianę. Dodaj majonez. Wlej mleko i wsyp proszek do pieczenia. 

Zacznij łączyć składniki za pomocą miksera. W trakcie mieszania partiami wsypuj mąkę. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. 

Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem. Gęstą masę przelej do foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotować babkę posyp cukrem pudrem i podawaj swoim gościom. Sprawdź, jaką promocję Lidl przygotował na ten weekend oraz dowiedz się, co musisz zrobić z mięsem od razu po zakupie

ciasto w foremce.jpg
YouTube/@Henia Foks