Do babki wielkanocnej dodaję ten składnik. Z nim zawsze wychodzi mięciutka i wilgotna
Babka wielkanocna musi znaleźć się na twoim świątecznym stole. Dodając jeden składnik, sprawisz, że będzie odpowiednio wilgotna i miękka. Z przepisem poniżej na pewno ci się uda.
Babka wielkanocna musi być
Nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki. Nie każdy jednak decyduje się, aby zrobić to ciasto w domu. Niestety, nie zawsze wchodzi ono idealnie. Potrafi być zbyt twarde i bardzo suche.
Na szczęście możesz zrobić ją z przepisu poniżej. Ja robię babkę wielkanocną właśnie z niego i zawsze wychodzi. Nie jest sucha, a miękkość zachwyca cała moją rodzinę. Wystarczy, że dodasz jeden składnik.
Zaczęło się od samego rana, w Lidlu powariowali. Tylko dziś uwielbiane produkty dostaniesz za bezcenZ jednym składnikiem będzie idealna
Do mojej babki wielkanocnej zawsze dodaję majonez. Dzięki niemu jest miękka i odpowiednio wilgotna. Składnik ni jest drogi, a zdecydowanie poprawi smak ciasta, które zniknie do ostatniego okruszka. Sprawdź, co jeszcze musi znaleźć się w składzie twojej babki z listy poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g majonezu
- 200 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 500 g mąki
- 100 ml mleka
- 20 g proszku do pieczenia
- sól
Przepis na babkę wielkanocną
Do dużej miski wbij jajka. Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Za pomocą miksera ubij składniki na gęstą pianę. Dodaj majonez. Wlej mleko i wsyp proszek do pieczenia.
Zacznij łączyć składniki za pomocą miksera. W trakcie mieszania partiami wsypuj mąkę. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.
Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem. Gęstą masę przelej do foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotować babkę posyp cukrem pudrem i podawaj swoim gościom. Sprawdź, jaką promocję Lidl przygotował na ten weekend oraz dowiedz się, co musisz zrobić z mięsem od razu po zakupie.