Smakosze.pl
Dobra zupa pomidorowa - prośby o dokładkę są pewne

canva/Shaiith

Dobra zupa pomidorowa - prośby o dokładkę są pewne

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa pomidorowa jest pysznym i prostym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zupa ugotowana na wywarze z kurczaka i warzyw, posiada doskonały smak i aromat, który podpasuje nawet największym niejadkom. Jest również sycąca, zdrowa i rozgrzewająca. Poznaj przepis na dobrą zupę pomidorową - prośby o dokładkę są pewne.

Zupa pomidorowa jest klasyczną zupą, którą wszyscy doskonale znamy z dzieciństwa. Jej doskonały smak za każdym sprawia, że zupa błyskawicznie znika z talerzy. Najlepsza zupa pomidorowa wychodzi na rosole lub przygotowanym wcześniej wywarze z mięsa i warzyw. Zupa, niezależnie od tego, czy podana z ryżem, czy makaronem, ma intensywny, pomidorowy smak i jest doskonale doprawiona.

Zupę pomidorową możesz przygotować na pasacie, przecierze pomidorowym lub ze świeżych pomidorów. Te ostatnie najlepsze są jednak wyłącznie w sezonie, kiedy dojrzewają w pełnym słońcu. Mają wtedy genialny, słodki smak. Do zupy zawsze dodaję dużą ilość natki pietruszki, ponieważ idealnie łączy się z pomidorami i całym wywarem.

Przepis na dobrą zupę pomidorową

Składniki na 4 porcje:

  • udko z kurczaka

  • czerwona cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • natka pietruszki

  • 2 ziela angielskie

  • liść laurowy

  • pół łyżeczki cukru

  • sól, pieprz

Jak przygotować dobrą zupę pomidorową?

Przygotuj bulion: mięso włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewki, pietruszkę, cebulę, seler i gotuj przez 1,5 godziny.

Gdy warzywa będą miękkie, a wywar aromatyczny, dodaj passatę, posiekaną pietruszkę, dopraw cukrem, pieprzem i solą. Gotuj przez 15 minut.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >