Dodaj ten produkt do wrzątku, zanim zaczniesz gotować brokuły. Różnicę zauważysz od razu
Czy wiesz jak gotować brokuły, by zachowały intensywny kolor oraz smak? Przyrządzanie warzywa we wrzątku nie może się obyć bez dodania jednego produktu. Sztuczka nie jest skomplikowana i wiele kucharek z powodzeniem ją stosuje.
Wiem, jak gotować brokuły
Sposobów przyrządzenia zdrowego zielonego warzywa jest kilka. Większość decyduje się na gotowanie w osolonym wrzątku. Wrzuca się wtedy niewielkie różyczki do płynu i wyjmuje po kilku minutach.
Wyjęte warzywo nierzadko jest jednak blade i wygląda nieapetycznie. Okazuje się jednak, że dodanie jednego produktu do wody może zapobiec kulinarnej katastrofie. Co będzie potrzebne? Wyjaśniam w dalszej części materiału, dostępnej pod zdjęciem.
Weź czerstwy chleb i polej go wodą z kranu. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczkiDodaj mleko do wody. Tak pysznego brokuła jeszcze nie jadłeś
Chcąc przygotować główkę brokuła, musimy ją dobrze oczyścić. Nim przystąpimy do mycia, podzielmy warzywo na drobne różyczki. W ten sposób dotrzemy w najgłębsze zakamarki.
Kawałki warzywa wrzucamy do wrzątku z dodatkiem mleka, soli i cukru. Na jedną średnią główkę wystarczy pół litra wody, 50 ml nabiału oraz 1 łyżeczka każdej z przypraw. Brokuła wyjmujemy po 4-5 minutach.
Jak gotować brokuła bez mleka?
Nie wszyscy mogą lub chcą dodawać nabiał do swoich dań. Sama staram się przyrządzać warzywa w wodzie z solą, pilnując, by pozostały al dente. Jeśli mam czas, wybieram gotowanie na parze. Brokuł przyrządzony w ten sposób smakuje znakomicie.
Pamiętajcie też, że warzywo można jeść na surowo, z jego łodygi natomiast zrobicie roślinny majonez. Twarde kawałki nadają się także do kiszenia. Będą idealnym dodatkiem do kanapek lub obiadu.