Posiekaj śledzie na desce i wrzuć do miski. Ta sałatka deklasuje jarzynową i gyros bez problemu
Taka sałatka śledziowa to idealne zestawienie prostych, choć wyrazistych smaków. Jest przy tym niezwykle zdrowa, lekka i obłędnie pyszna. Czy dodaliśmy już, że robi się ją dosłownie w kilku ruchach?
Śledzie na co dzień
Śledzie wywołują u nas przeważnie dwa skojarzenia: z zakąską i świętami. Tymczasem to przecież ryba jak każda inna, choć zdaniem wielu – o wiele bardziej pyszna. Dlatego można ją jeść znacznie częściej.
Można, a nawet warto, choćby w takiej sałatce śledziowej. Śledź, którego chętnie i z przyjemnością jadamy jedynie w oleju, to świetne źródło kwasów omega, witaminy D czy selenu. Dodajmy, że sam olej, w którym go zanurzamy, może być niezwykle zdrowy, zwłaszcza że jemy go potem na surowo. Krótko mówiąc, śledzie warto odczarować i włączyć do diety na stałe, a nie tylko od święta.
Kładę na kotletach i zapiekam. Moje dzieci wsuwają po 2 dokładkiSałatka śledziowa
Śledzie smakują doskonale w postaci takiej sałatki. Tak potrzebna w naszej diecie ryba łączy się tu z równie niezbędnym jajkiem, probiotycznymi ogórkami kiszonymi i pełnymi potasu ziemniakami, które idealnie komponują się w tej prostej sałatce śledziowej.
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 400 g ziemniaków
- 3 jajka
- 3-4 ogórki kiszone
- 1-2 czerwone cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 mała łyżeczka musztardy
- Pieprz, ew. sól do smaku
Sałatka ze śledzi
Śledzie namaczamy, aż osiągną poziom zasolenia, którego oczekujemy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo.
Przestudzone składniki kroimy: śledzie w paski o szerokości ok. centymetra, jajka i ziemniaki w kostkę. Cebulę siekamy lub kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone również, ale jeśli gniazda nasienne są duże i miękkie, warto wykroić je i nie używać w sałatce.
W miseczce mieszamy składniki sosu – jogurt, majonez i musztardę. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wszystkie składniki siekamy. Próbujemy sałatkę pod kątem soli i ewentualnie dosalamy. Dodajemy posiekany koperek, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wypróbuj też przepisy na purée z kalafiora i zupę chlebową.