Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowa pasztetowa, lepsza niż ze sklepu
Adam Moskal
Adam Moskal 24.01.2022 01:00

Domowa pasztetowa, lepsza niż ze sklepu

PASZTETOWA
canva/PicLeidenschaft, Getty Images

Pasztetowa swojego czasu często była wybierana przez Polaków jako główny dodatek do kanapek. Dawniej większość osób przygotowywała ją własnoręcznie, lecz teraz można kupić ją z łatwością w sklepach. Domowa pasztetowa jest jednak znacznie smaczniejsza, co udowadnia poniższy przepis. Dzięki niemu zrobisz pasztetową bez jelita - zamiast niego wystarczy słoik.

Pasztetowa wywodzi się z kuchni niemieckiej, austriackiej i czeskiej, skąd przybyła do Polski i podbiła nasze kubki smakowe. Jej najważniejszym składnikiem jest wątróbka, która odpowiada za charakterystyczną konsystencję wędliny, dlatego warto kupić ją w najlepszej jakości.

Klasyczna pasztetowa wymaga użycia jelita, aby zmielone produkty mogły zostać wygodnie zapakowane. Mamy na szczęście przepis, dzięki któremu można pozbyć się osłonek, co ułatwia przechowywanie i wydłuża przydatność do spożycia.

Przepis na pasztetową w słoiku

Składniki:

  • 250 g wątróbki

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 500 g słoniny

  • 1 cebula

  • 200 g kaszy manny

  • 1,5 łyżki soli

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki pieprzu

Zacznij od pokrojenia słoniny i łopatki w kostkę, wrzuć je do dużego garnka, postaw go na gazie, zalej wodą i parz w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez półtorej godziny. Po tym czasie dodaj do mięsa wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut. Odlej 1/4 wywaru, a resztę odcedź. Mięso odstaw do ostudzenia.

Pozostałą wodę z gotowania dodaj do kaszy i ugotuj ją do miękkości na małym ogniu. Ostudzone mięso zmiel przez nakładkę 3 mm. Cebulę obierz i również zmiel ją w maszynce do mięsa. Do masy dodaj kaszę i wszystkie przyprawy.

Po wyrobieniu masy przełóż ją do dokładnie wymytych i wyparzonych słoików. Zakręć je, ułóż w garnku z wodą sięgającą zakrętek i gotuj całość na małym ogniu przez 2 godziny. Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem na całą noc. Przechowuj w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na tradycyjną domową mortadelę.  Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.

Liverwurst

Źródło zdjęcia: canva/kabVisio, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl; staregary

Zapraszamy na nasz Instagram